Președinta Republicii Moldova vizitează România pe fondul unei crize energetice acute

VIZITĂ. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită în România, azi – 1 noiembrie, în contextul unei crize energetice acute și al unor amenințări crescânde la adresa securității.

Regiunea separatistă Transnistria a amenințat că va întrerupe alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova începând cu 1 noiembrie, oamenii de afaceri și politicienii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor organizează mitinguri de masă împotriva guvernului pro-UE de la Chișinău, presupus a fi sub coordonarea agențiilor rusești, iar rachetele rusești se apropie tot mai mult de teritoriul național (o primă rachetă a căzut efectiv pe teritoriul Republicii Moldova la 31 octombrie).

România a stabilit deja un preț plafonat de 450 de lei pe MWh pentru energia electrică vândută Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale – dar astfel de contracte sunt rare, iar în cele din urmă, traderul de energie electrică al Republicii Moldova, Energocom, a trebuit să apeleze la piața mai scumpă a zilei următoare pentru a cumpăra cantități mai mari.

În ceea ce privește piața gazelor naturale, nu a fost semnat încă niciun contract bilateral, dar Energocom este înregistrată ca trader și pe piața românească. Compania a anunțat achiziții semnificative de 27 mln de metri cubi la 31 octombrie – ceea ce aduce rezervele de gaze naturale ale Moldovei la 127 mln de metri cubi.

Gazprom livrează în noiembrie doar 51% din cantitățile contractuale, dar cota dedicată Moldovei propriu-zise (regiunea care nu include Transnistria) este de aproximativ o treime – 54 mln de metri cubi – circa 36% din cantitatea contractuală.

Cu toate acestea, având în vedere vremea caldă, țara va avea nevoie de doar 115-120 mln de metri cubi în noiembrie.

Cea mai mare problemă este, însă, pe partea de energie electrică – unde capacitatea de transfer între România și Moldova este limitată.
În luna octombrie a fost pusă în funcțiune o capacitate de transfer către Moldova (Isaccea-Vulcănești), în timp ce România are și o capacitate de 125MW către Ucraina, care poate fi alocată Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare