Dorin Florea (foto: catavencii.ro)

OOPS! – Cum se-ncurcă specialiștii Primăriei Tîrgu Mureș printre meandrele concretului: geotehnic vs. hidrogeologic

CONFUZIE. Cu nedisimulată plăcere raportez că am desfârșit kilometrica lectură a acestei saga care este bugetul municipiului Tîrgu Mureș. Captivantă! Mint, a fost boring (pentru vorbitorii de rusă, plicitisitoare – ca orice-i cu cifre). Insatisfacția a constat în faptul că a fost atribuție de serviciu (am înțeles că sarcină de serviciu doar femininele primesc) – bine, tot o insatisfacție a constat și în faptul că nu prea vă spune nimeni nimic despre sursa banilor cu care se fac multe din făcutele-n urbe, că poate v-ar îngrijora să aflați că multe-s făcute din credite angajament, dar dacă nu prea știți cu ce se mănâncă asta și cum grevează respectivele credite asupra viitorului buget, poate nici nu e cazul să vă generați inutil migrene.

 

Da, na, m-am luat cu bugetul și de fapt vroiam să vă comunic doar că există acolo-n ditamai documentul de fundamentare a viitorului orașului o greșeală (bine, există mai multe, dar deocamdată aplicăm principiul „Pe rând, câte una, s-ajungă la toată lumea”). Și-i mare (greșeala). Respectiv se face o confuzie între termeni care ar fi bine să fie rectificată, pentru că altfel s-ar putea să ne trezim cu altceva decât vrem să comandăm (vedeți ce ne face bilingvismu’ ăsta, domnu’ primar Florea?).

 

Eroarea și magia nuielei de alun

 

Mai exact, în bugetul pe 2018, Primăria Tîrgu Mureș vrea să achiziționeze un studiu geotehnic (la Complexul de Agrement şi Sport “Mureşul” – Weekend). A pus și bani deoparte pentru asta, 10.000 de lei. Bine, nu costă atât, costă mai puțin, dar, la naiba, ce contează la bogația acestui oraș câteva mii de lei în plus, să fie! Deci, problema nu o constituie banii (suma), ci ceea ce urmează să se facă cu acest studiu. Conform bugetului orașului (un act oficial, până la urmă, cel puțin așa ar trebui), „studiul geotehnic” respectiv se plătește „pentru depistarea unui izvor de apă freatică”. Rugăm geologii să nu râdă, toți suntem supuși greșelii, ideea e să se-ndrepte inepția.

 

Explicație: studiul geotehnic este folosit la proiectarea construcțiilor, pentru că furnizează informații cu privire la natura terenului de fundare (informații necesare pentru a ști cum se va dimensiona structura de rezistență). Deci, dacă vrei „să descoperi un izvor de apă freatică” cum zice Primăria-n buget (e o exprimare pleonastică, izvorul fiind o apă subterană, iar apa freatică însemnând același lucru – însă nu facem analiză de text, am convenit că-s probleme, bilingvism etc.), comanzi un alt fel de studiu.

 

Se numește studiu hidrogeologic. Ăsta are ca obiectiv identificarea potențialelor surse de apă – de suprafață sau de adâncime – și stabilirea condițiilor de captare (pentru asigurarea debitului necesar și pentru evitarea generării unui impact negativ asupra mediului). Mai exact: un studiu hidrogeologic îţi spune unde poţi găsi apă, la ce adâncime, cu ce debit şi ce calitate are aceasta, pentru a putea mai apoi să iei o decizie în cunostinţă de cauza în ceea ce privește realizarea unui puţ de apă.

 

Și acum, ultima dată, pentru cei din ultima bancă de la Primăria Tîrgu Mureș: dacă un studiu geotehnic îţi spune în ce condiţii poţi construi, studiile hidrogeologice îţi spun în ce condiţii poţi asigura o alimentare cu apă din surse subterane sau de la suprafaţă. OK, a-nțeles toată lumea, să răsuflăm ușurați și să îndreptăm eroare, că altfel vrem să comandăm pâine și primim magiun de prune. Adică szilvalekvár (sper c-am tradus bine, dacă nu, promit să mă pun în colț pe coji de nucă și să aprofundez mai temeinic limba maghiară).

 

Concluzia: domnule primar Florea, corectați dom’le studiile alea, că altfel primiți studiul geo și nu găsiți „izvorul de apă freatică” ș-apoi tre’ să plătiți din leafa dumneavoastră să detectați apa subterană (că n-aveți voie să plătiți din bani publici de două ori pentru același lucru). Și parcă văd că vă zgârciți și-n loc de un geolog tocmiți un radiestezist să vă rezolve problema, că-i mai ieftin (știți, d-ăla cu magia nuielei de alun, care umblă pe teren până unde i se-ndoaie bățu’). La final, două cuvinte: cu plăcere!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare