Opt fapte mai puțin cunoscute despre Alexandru cel Mare – 3. Aristotel a fost tutorele lui

ISTORIE. Phillip nu numai că și-a învățat fiul arta războiului. Ca prinț macedonean, Alexandru a primit cea mai bună educație posibilă în istorie, filozofie, literatură, algebră și alte subiecte importante. Curtea regală de la Pella (în Grecia de astăzi) a fost plină de cele mai strălucite minți ale epocii, aduse să-l învețe pe viitorul cuceritor. Printre ei se afla nimeni altul decât Aristotel, celebrul filosof.
Aristotel nu și-a făcut încă un nume la acea vreme, dar era cunoscut drept elevul lui Platon. Astfel, Filip al II-lea l-a invitat pe Aristotel să-și învețe fiul, promițând că va reconstrui casa filosofului din Stagira. Trei ani de învățătură a lui Aristotel au lăsat un impact durabil asupra tânărului Alexandru, inspirând o dragoste de-a lungul vieții pentru filozofie.
Potrivit unei legende, Alexandru, pe când era încă prinț, l-a întâlnit pe Diogene Cinic, un filozof ascet cunoscut pentru respingerea posesiunilor lumești și pentru că a dormit într-un borcan mare de lut. Alexandru l-a întrebat pe filosof dacă ar putea face ceva pentru el. „Da”, a răspuns Diogene, „stai deoparte. Îmi blochezi soarele.”Se pare că întâlnirea a făcut o astfel de impresie lui Alexandru, care a spus că a spus: „Dacă nu aș fi Alexandru, aș fi Diogene”. Interesul lui Alexandru pentru filozofie nu a dispărut niciodată. În timp ce se afla în India, el și-a luat un răgaz din război, angajându-se în schimb în discuții îndelungate cu gimnozofii, „filozofi goi” din religiile hinduse sau jainiste, care, la fel ca Diogene, respingeau vanitatea umană – și îmbrăcămintea.