Orarul organelor din medicina tradițională chineză – Ghid pentru echilibrarea energiei și promovarea sănătății / Hagyományos kínai orvoslás szerinti szervi ütemterv – útmutató az energia kiegyensúlyozásához és az egészség elősegítéséhez

MEDICINA TRADIȚIONALĂ. Orarul organelor, cunoscut și sub numele de „Ceasul Meridianelor”, este un concept din medicina tradițională chineză care indică momentele optime ale zilei pentru activități specifice, în funcție de organele corpului și energiile acestora. Potrivit acestui concept, fiecare organ este asociat cu un anumit interval de timp și se consideră că în acele momente energia acestui organ este la maximă. Acest orar este folosit pentru a ghida activitățile zilnice și pentru a promova echilibrul și bunăstarea fizică și mentală.

Iată un exemplu al orarului organelor conform medicinii tradiționale chineze:

3:00 – 5:00 dimineața: Plămânii și intestinul gros. Este momentul optim pentru detoxifierea plămânilor și a intestinului gros. Este recomandat să respirați aer proaspăt și să vă curățați sistemul digestiv.
5:00 – 7:00 dimineața: Intestinul subțire  și vezica urinară. Această perioadă este favorabilă pentru trezirea corpului și eliminarea toxinelor. Este important să beți apă și să vă hidratați în această dimineață devreme.
7:00 – 9:00 dimineața: Stomacul Este momentul ideal pentru micul dejun și pentru alimente ușor de digerat. Este important să luați un mic dejun consistent pentru a vă oferi energie pentru ziua care urmează.
9:00 – 11:00 dimineața: Splina și pancreasul Energia este concentrată în sistemul digestiv, așa că este recomandat să evitați eforturile mari și să vă concentrați pe activități care necesită mai puțină energie fizică.
11:00 – 13:00 amiază: Inima Este momentul în care inima este la maximul energiei sale. Este indicat să consumați un prânz ușor și să faceți o pauză de relaxare pentru a vă menține echilibrul emoțional.
13:00 – 15:00 amiază: Intestinul subțire Este continuarea procesului digestiv, iar energia este concentrată în continuare în sistemul digestiv. Este recomandat să consumați alimente ușor digerabile.
15:00 – 17:00 după-amiază: Vezica biliară Este momentul optim pentru activități care necesită claritate mentală și concentrare. Este indicat să vă ocupați de sarcini care necesită luarea deciziilor și rezolvarea problemelor.
17:00 – 19:00 după-amiază: Ficatul Energia este concentrată în sistemul hepatic, iar acesta este momentul optim pentru relaxare și detoxifiere. Este indicat să faceți plimbări în aer liber sau să practicați tehnici de relaxare.
19:00 – 21:00 seara: Rinichii Este momentul ideal pentru o cină ușoară și relaxare. Este important să vă odihniți și să vă pregătiți pentru somnul de noapte.
21:00 – 23:00 seara: Circulația sângelui și sistemul imunitar Corpul se pregătește pentru odihnă și regenerare. Este indicat să mergeți la culcare în această perioadă pentru a beneficia de un somn odihnitor.
23:00 – 1:00 noaptea: Vezica Este momentul optim pentru eliminarea toxinelor din corp și detoxifierea sistemului urinar. Este important să dormiți profund și să vă odihniți în această perioadă.
1:00 – 3:00 noaptea: Bila Energia se concentrează în continuare în sistemul hepatic, iar corpul continuă procesele de detoxifiere și regenerare. Este important să aveți un somn profund și neîntrerupt pentru a vă menține sănătatea.

Este important de menționat că acest orar al organelor este doar un concept din medicina tradițională chineză și nu trebuie să fie tratat ca un substitut pentru sfaturile medicale sau pentru tratamentul medical adecvat. Este recomandat să consultați întotdeauna un medic sau un specialist înainte de a aplica orice principii din medicina tradițională chineză în practica personală.

De asemenea, este important să înțelegeți că acest orar al organelor poate varia în funcție de diverse factori, precum vârsta, starea de sănătate și alți factori individuali. Prin urmare, este posibil ca anumite persoane să aibă nevoie de ajustări sau modificări în ceea ce privește aplicarea acestui concept.

În concluzie, orarul organelor din medicina tradițională chineză poate oferi o perspectivă interesantă asupra modului în care energia corpului se schimbă în decursul zilei și poate fi folosit ca ghid pentru promovarea sănătății și bunăstării generale. Cu toate acestea, este important să abordați aceste concepte cu discernământ și să căutați întotdeauna sfaturi medicale profesioniste în ceea ce privește îngrijirea și tratamentul sănătății dumneavoastră.


HAGYOMÁNYOS ORVOSLÁS. A szervi időbeosztás, más néven a “Meridián-óra” a hagyományos kínai orvoslásban egy olyan fogalom, amely a test szervei és energiái szerint jelzi a nap optimális időpontjait bizonyos tevékenységekhez. E koncepció szerint minden egyes szervhez egy bizonyos időintervallum tartozik, és úgy tartják, hogy ezekben az időpontokban az adott szerv energiája a maximumon van. Ez az időbeosztás a napi tevékenységek irányítására, valamint az egyensúly és a testi-lelki jólét elősegítésére szolgál.

Íme egy példa a hagyományos kínai orvoslás szerinti szervi időbeosztásra:

3:00 – 5:00: Tüdő  és vastagbél Ez az optimális időpont a tüdő és a vastagbél méregtelenítésére. Ajánlott friss levegőt lélegezni és megtisztítani az emésztőrendszert.
5:00 – 7:00: Vékonybél  és húgyhólyag Ez az időszak kedvező a szervezet felébresztésére és a méreganyagok kiürítésére. Fontos, hogy kora reggel vizet igyon és hidratáljon.
7:00 – 9:00: Gyomor Ez az ideális időpont a reggeli és a könnyen emészthető ételek számára. Fontos, hogy bőséges reggelit fogyasszunk, hogy energiát adjon az előttünk álló napra.
9:00 – 11:00: Lép és hasnyálmirigy Az energia az emésztőrendszerben koncentrálódik, ezért ajánlott kerülni a megerőltető erőfeszítéseket, és olyan tevékenységekre koncentrálni, amelyek kevesebb fizikai energiát igényelnek.
11:00 – 13:00 dél: Szív Ez az az időszak, amikor a szív a legenergikusabb. Ajánlatos könnyű ebédet fogyasztani és pihentető szünetet tartani az érzelmi egyensúly fenntartása érdekében.
13:00 – 15:00 dél: Vékonybél Ez az emésztési folyamat folytatása, és az energia még mindig az emésztőrendszerben összpontosul. Ajánlott a könnyen emészthető ételek fogyasztása.
15:00 – 17:00 délután: Epehólyag Ez az optimális időszak a szellemi tisztánlátást és koncentrációt igénylő tevékenységekhez. Célszerű olyan feladatokkal foglalkozni, amelyek döntéshozatalt és problémamegoldást igényelnek.
17:00 – 19:00 délután: Máj Az energia a májrendszerben koncentrálódik, és ez az optimális időszak a pihenésre és a méregtelenítésre. Célszerű sétálni a friss levegőn, vagy relaxációs technikákat gyakorolni.
19:00 – 21:00 este: Vese Ez az ideális időpont egy könnyű vacsorára és pihenésre. Fontos a pihenés és az éjszakai alvásra való felkészülés.
21:00 – 23:00 este: Vérkeringés és immunrendszer A szervezet felkészül a pihenésre és a regenerálódásra. Célszerű ebben az időszakban lefeküdni, hogy a pihentető alvás előnyeit élvezhessük.
23:00 – éjjel 1:00 óra: Vizhólyag Ez az optimális idő a méreganyagok kiürítésére a szervezetből és a húgyúti rendszer méregtelenítésére. Fontos, hogy ebben az időszakban nyugodtan aludjon és pihenjen.
Éjjel 1:00 és 3:00 óra között: Epehólyag Az energia még mindig a májrendszerben összpontosul, és a szervezet folytatja a méregtelenítési és regenerációs folyamatokat. Fontos a mély és megszakítás nélküli alvás az egészség megőrzése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy ez a szervi beosztás csak egy koncepció a hagyományos kínai orvoslásban, és nem helyettesítheti az orvosi tanácsadást vagy a megfelelő orvosi kezelést. Javasoljuk, hogy mindig konzultáljon orvossal vagy szakemberrel, mielőtt a hagyományos kínai orvoslás bármely elvét alkalmazná személyes gyakorlatában.

Azt is fontos megérteni, hogy ez a szervi beosztás különböző tényezőktől, például az életkortól, az egészségi állapottól és más egyéni tényezőktől függően változhat. Ezért egyes egyéneknek szükségük lehet kiigazításokra vagy módosításokra e koncepció alkalmazása tekintetében.

Összefoglalva, a hagyományos kínai orvoslás szervrendje érdekes betekintést nyújthat abba, hogyan változik a test energiája a nap folyamán, és útmutatóul szolgálhat az általános egészség és jólét előmozdításához. Fontos azonban, hogy ezeket a koncepciókat józan ítélőképességgel közelítsük meg, és mindig kérjünk szakszerű orvosi tanácsot az egészségügyi ellátás és kezelés tekintetében.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare