ORAȘUL PESTILENȚIAL – Speranța a durat doar o zi: Sylevy Salubriserv, noul operator de salubritate din Târgu Mureș, n-a mai ridicat gunoiul

„TOTUL VA FI BINE”. A durat o singură zi speranța că „totul va fi bine”, după ce, în urma unei negocieri directe, fără licitație, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a semnat schimbarea operatorului de salubritate, înlocuind criticatul Salubriserv cu criticatul Sylevy Salubriserv. Intrat „în pâine” în marți, 16 iunie 2020, Sylevy Salubriserv, a ridicat gunoiul doar o zi.

 

Fotografiile care ilustrează această scriere sunt făcute joi, 18 iunie 2020, în cartierul Tudor din Târgu Mureș. În dimineața aceasta (19 iunie) situația e neschimbată. Fotografiile spun/argumentează concluzia: în 18 iunie, Sylevy Salubriserv pur și simplu nu a mai ridicat gunoiul menajer de la populație. Containerele sunt pline, gunoiul revărsat pe arhaicele platforme ale acestora, în jurul cărora mirosul e pestilențial. Atât s-a putut…

 

Din nefericire pentru târgumureșeni, mai repede decât estimam, s-a dovedit corectă estimarea msnews în privința lipsei de capacități tehnice și de personal a noului operator, Sylevy Salubriserv, sereleul din Ceuașu de Câmpie controlat de frații Ilyés. Acesta a dat deja dovada, dacă mai era nevoie de una suplimentară, că nu poate să gestioneze corect și la stadarde de calitate impuse de normele europene serviciul de salubritate dintr-un oraș de dimensiunea municipiului Târgu Mureș.

 

Calendarul unui eșec previzibil

 

15 iunie 2020: prelungirea prelungirii contractului de salubritate din Târgu Mureș cu criticatul Salubriserv SA s-a sfârșit.

 

16 iunie 2020: administrația publică locală, controlată de primarul Dorin Florea, semnează, în urma unei negocieri directe, contractul cu asocierea de firme Sylevy Salubriserv & Rosal Grup (detalii AICI). Primarul Dorin Florea (pozând în optimist care până acum a trăit pe altă planetă): “În sfârşit s-a semnat contractul de salubritate şi le urez succes. Oricum, exigenţele noastre sunt bine cunoscute de ei (n.red., Sylevy Salubriserv) şi mă aştept ca lucrurile să meargă mai bine decât au mers până acum”.

 

18 iunie: Sylevy Salubriserv nu ridică deșeurile menajere de la populație.

 

Ridicarea gunoiului, opțională

 

Conform contractului, operatorul serviciului de salubritate este obligat să asigure continuitatea acestuia conform unui program aprobat de administrația municipiului Târgu Mureș. Doi manageri ai unor firme de salubritate care au contracte în municipii reședință de județ au explicat pentru msnews că este greu de crezut (“aproape imposibil”) că programul de colectare a deșeurilor din zonele urbane cu blocuri nu prevede o ciclicitate de ridicare a deșeurilor de cel puțin o dată pe zi.

 

Explicația constă în faptul că în cartierele de blocuri este o aglomerație semnificativă de populație și, evident, se produce o cantitate mare de deșeuri menajere (pe post de argument la explicație, priviți fotografiile făcute în cel mai mare/populat cartier al municipiului: așa arată plaformele de depozitare a gunoiului după o singură zi în care acesta nu a fost ridicat).

 

 

Să vorbim despre bani

 

Poate vă gândiți că Primăria i-a prostit pe cei de Sylevy și nu le dă mulți bani… Raționamentul e greșit: în acest an, suma estimată pentru plata salubrizării (banii încasați de la populație și firme + banii încasați de la administrația locală pentru salubrizarea stradală) este cea mai mare din istorie: 38 de milioane de lei.

 

Conform unui studiu de specialitate aferent anului 2019 și asumat de Ministerul Mediului, în România un cetățean din mediul urban produce în medie 0,9 kilograme de deșeuri menajere pe zi. În documentele Primăriei Târgu Mureș, populația din municipiu produce 235 de tone de deșeuri pe zi (86.000 de tone pe an) – adică administrația locală controlată de edilul Florea acreditează ideea că un târgumureșean produce 1,75 kilograme de deșeuri pe zi, aproape dublu decât media urbană la nivel național.

Doar priviți progresia financiară a banilor plătiți în ultimii 5 ani de Primăria Târgu Mureș exclusiv pentru salubritatea stradală: 13,47 milioane de lei (2016); 13,91 milioane de lei (2017); 15,20 milioane de lei (2018); 16,31 milioane de lei (2019); 19,75 milioane de lei (2020 – estimare inclusă în bugetul local cu această destinație).

 

Deci, nu, Sylevy fraților Ilyés din Ceuașu de Câmpie nu primește bani puțini și de aceea lucrează prost și nu respectă programul de ridicare al gunoiului de la populație. Mai mult, prețurile sunt stabilite în baza unor cantități de deșeuri. Sigur, în Târgu Mureș și aceste cantități sunt gonflate cu pompa iraționalului, pentru a argumenta cumva sumele plătite (care sunt extrem de mari în comparație cu municipii similare ca număr de populație).

 

Sylevy Salubriserv, de 4 ori sancționată în județ

 

Sylevy Salubriserv este un sereleu care la ultima raportare oficială, avea 64 de angajați (pentru comparație, fostul operator din Târgu Mureș, Salubriserv SA, avea, la ultima raportare oficială, peste 360 de angajați).

 

În plus, Sylevy Salubriserv făcea deja salubrizarea în patru zone din județul Mureș (Sânpaul, Reghin, Râciu și Bălăușeri), deservind peste 254.000 de locuitori din 70 de UAT-uri (din cele 102 câte are județul Mureș). Pentru modul defectuos în care execută serviciul, încălcând contractele, a primit deja patru ultimatumuri din partea Consiliului Județean (care controlează, prin ADI Ecolect, funcționarea sistemului de salubritate din județ).

 

Practic, niciunde nu a acționat corect, susține administrația județeană, care se pregătește să îi rezilieze toate contractele. De altfel, modul în care a dobândit cele 4 contracte din județul Mureș a determinat Consiliul Concurenţei să declanșeze o investigaţie care vizează “posibila trucare (n.red., printr-o înțelegere între firmele Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL – ambele din satul mureșean Ceaușu de Câmpie – şi Servicii Salubritate Bucureşti SA) a unor licitaţii organizate pentru delegarea serviciilor de salubrizare, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş”. Investigația este în desfășurare.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare