INVESTIGAȚIE – Salubrizarea din Târgu Mureș, livrată de primarul Florea “regilor gunoaielor” din Ceuașu de Câmpie, frații Ilyés, în asociere scriptică cu Prigoană
EXCLUSIV. Astăzi, pe strada Furnicii nr. 2 din Târgu Mureș e liniște. Salubriserv SA (compania de tristă amintire cumpărată de Sorin Țerbea și preluată după moartea acestuia de supraviețuitoarea Emilia Hulpuș), care a prestat 12 ani serviciul public de salubritate în municipiul reședință de județ, a fost scoasă din jocul banilor fără miros, așa cum msnews v-a anunțat încă de anul trecut (detalii AICI).
Începând de marți, 16 iunie 2020, Salubriserv nu mai ridică gunoiul, nu mai prestează salubritatea în Târgu Mureș. Li s-a terminat contractul, li s-a terminat și prelungirea acestuia, iar municipalitatea controlată de edilul Dorin Florea a pus punct relației de iubire și bani din gunoaie. Niciun regret, nicio lacrimă (pentru că nici Moscova și nici Florea nu cred în lacrimi, zice cinematografia și indică prezentul).
Totuși, cine (și mai ales când) preia activitatea de salubritate, pentru că orașul cu tomberoanele pline trăiește sub riscul iminent (și penal) de a se transforma într-un Napoli al mileniului III. Să vedem…
Ce s-a întâmplat (strategia)
În 15 ianuarie 2020, ultimul contract cu Salubriserv a expirat. Pentru că au eșuat licitațiile pentru desemnarea unui operator pentru zona 2 (singura rămasă în aer) aferente Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Mureș (coordonat de Consiliul Județean, prin ADI Ecolect Mureș), administrația din municipiul reședință de județ avea posibilitatea legală să prelungească contractul cu operatorul existent (Salubriserv) cu 90 de zile (până în 15 aprilie).
Nu s-a întâmplat nimic semnificativ până atunci, însă norocul urbei a constat în stările de urgență și apoi de alertă declanșate de pandemia de coronavirus, care a făcut posibilă “prelungirea prelungirii” termenului contractual până în 15 iunie.
De astăzi, 16 iunie 2020, contractul cu Salubriserv a încetat și pentru asigurarea continuității serviciului de salubritate (fapt obligatoriu, sub incidență penală și de mediu, pentru orice administrație publică), administrația Florea și-a luat dreptul (aprobat de Consiliul Local în 9 iunie, mai mult prin constrângerea celor expuse mai sus, prin hotărârile Consiliului Local nr. 109 și 110) de a încheia un contract de salubritate pe cel mult 2 ani, sau până la desemnarea de ADI Ecolect a unui “operator oficial”, prin licitație.
Deocamdată, însă, operatorul care va colecta și transporta deșeurile și va efectua salubrizarea stradală va fi desemnat de administrația controlată de primarul Dorin Florea prin procedura de negociere și atribuire directă (“fără publicare prealabilă a unui anunț de participare (în SEAP)”). Explicația am dat-o deja: s-au lăsat să treacă toate termenele și s-a pus Consiliul Local în imposibilitatea de a opta pentru o licitație deschisă, în urma căreia să câștige cel mai optim operator.
Problemă socială: angajații Salubriserv, în șomaj
În consecință, în acest moment, Florea poate atribui direct serviciul de salubritate în Târgu Mureș. msnews vă spune și cui îl va atribui, pentru a nu mai aștepta comunicarea oficială încărcați de emoții, însă înainte de verdict, o subliniere pentru cei care mai au dubii: surse implicate msnews au precizat că Salubriserv SA nici măcar nu a fost chemată la negocierea directă.
„Nu i-a interesat prețul Salubriserv” și, mai mult decât atât, nu i-a interesat de soarta personalului, Salubriserv având, totuși, peste 360 de angajați din Târgu Mureș, cei mai mulți fiind muncitori de salubritate, oameni de condiție modestă care vor rămâne fără loc de muncă. Acest ultim revers al deciziei administrației Florea a fost confirmat de avocatul Claudiu Bâtă, administrator special al insolventei Salubriserv.
“Le-am recomandat angajaților să intre în concediu de odihnă. Ei vor fi plătiți în perioada următoare, pentru că au contracte de muncă, însă, în urma sistării contractului cu Primăria Târgu Mureș, sigur, cei mai mulți vor intra în șomaj. Salubriserv mai are în vigoare câteva contracte mici, cu comune din zonele limitrofe municipiului, însă pentru acestea e necesar un număr redus de personal. Așadar, cel mai probabil, cei mai mulți angajați vor fi trecuți în șomaj”, a precizat, pentru msnews, avocatul Bâtă.
Sigur, într-un raționament la rece, târgumureșenii n-ar trebui să fie emoționați în privința renunțării la relația cu Salubriserv, însă într-o analiză mai profundă se desprind trei probleme: neconvocarea operatorului actual la negocierile directe (fapt care dă naștere la suspiciuni privind faptul că “s-a negociat doar cu cine a trebuit”), faptul că o parte a vinovăției privind modul în care se efectua salubrizarea în oraș aparține și Primăriei (un rău-platnic desăvârșit, acum mai existând restanțe de aproximativ 1 milion de euro către Salubriserv) și, nu în ultimul rând, problema socială declanșată în urma trecerii în șomaj a aproximativ 300 de târgumureșeni de condiție modestă.
Previzibilii noi stăpâni ai gunoiului și bubele din cap
Noul operator al serviciului de salubritate în municipiul Târgu Mureș va fi asocierea de firme Sylevy Salubriserv & Rosal Grup. Adică, frații Ilyés din Ceuașu de Câmpie și Silviu Prigoană (cu rol de scutier în asociere, rol pe care-l explicăm în continuarea scrierii).
Cel mai probabil, pentru că altfel ar încălca legislația de mediu, contractul va fi semnat astăzi (altfel, municipalitatea e pasibilă de amenzi drastice din partea organismelor de mediu, plus că intră sub incidență penală pentru sistarea continuității unui serviciu public).
Pentru cunoscători, anunțul nu este unul de bun augur și poate fi sintetizat prin colocvialul tanda-manda (totuna). Sylevy Salubriserv este un sereleu care la ultima raportare oficială, avea 64 de angajați – pentru comparație, fostul operator din Târgu Mureș, Salubriserv SA, avea, la ultima raportare oficială, peste 360 de angajați.
În plus, Sylevy Salubriserv are trei mari bube-n capul acoperit cu perucă de bogat care deja gestionează salubrizarea (prost, zice Consiliul Județean, administrațiile locale și ADI Ecolect Mureș) din patru zone din județul Mureș. Respectiv, în acest moment, firma noilor regi ai gunoaielor din Mureș, frații Ilyés din Ceuașu de Câmpie, are 4 ultimatumuri pentru a respecta contractele din zonele pe care le controlează, altfel în următoarele două luni li se reziliază contractele de operare a salubrizării din zonele Sânpaul, Reghin, Râciu și Bălăușeri. Practic, n-au respectat niciun contract, susține ADI Ecolect Mureș.
A doua bubă-n capul acoperit cu perucă de îmbogățit din gunoaie, constă în faptul că Sylevy oricum pare a se fi întins mai mult decât are plapuma și-i ies picioarele pe afară. De ce? Sylevy e o firmă mică, o firmuliță, dacă doriți, și utilajele pe care le avea abia le ajungea, cu chiu cu vai, pentru operarea celor 4 zone din județ în care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru salubritate. De aceea, pentru a obține contractul (chiar temporar fiind acesta) cu municipiul Târgu Mureș avea nevoie de un scut. Și l-a găsit în persoana lui Prigoană, firma acestuia, Rosal, fiind doar terț susținător al asocierii. Adică Prigoană pune (cel puțin scriptic) utilajele, iar frații Ilyés, restul (efectuarea propriu-zisă a serviciului, influențele, cunoștințele locale etc.).
În fine, a treia bubă vizibilă constă în suspiciunile rezonabile care au determinat Consiliului Concurenţei să declanșeze o investigaţie care vizează “posibila trucare (n.red., printr-o înțelegere între firmele Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL – ambele din satul mureșean Ceaușu de Câmpie – şi Servicii Salubritate Bucureşti SA) a unor licitaţii organizate pentru delegarea serviciilor de salubrizare, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş”. Investigația este pe rol (adică este în desfășurare).
Care este ținta
De ce insistă firma Sylevy Salubriserv (controlată de frații Ilyés Dionisie și Ilyés-Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, prin fiul său, Ilyés-Toth Botond Lehel) să semneze acest contract cu municipalitatea Târgu Mureș în contextul în care gâfâie din toți bojocii în cele 4 zone (plus zona Târnăveni, operată de firma prietenă Bissdog, gestionara unui… adăpost de câini, încurajată/susținută de Ilyés să intre în afacerea cu gunoaie) în care face un fel de salubrizare?
Pentru că, pregătindu-și aici o bază logistică, firma fraților Ilyés are posibilitatea de a concura din postura de favorită la licitația ADI Ecolect privind operarea pe întreaga zonă 2 a SMID Mureș, cea mai mare, care cuprinde 20 de UAT-uri și care deservește peste 223.000 de locuitori. Subliniere: operatorii zonelor sunt plătiți bine și vor fi plătiți și mai bine, conform strategiei de majorare a tarifelor de salubritate pe care vi le prezentăm în imaginea de mai jos (click pe imagine).
Oricum, în acest moment, firma Sylevy Salubriserv, controlată de Ilyés-Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, ejectat pe probleme de incompatibilitate (prin fiul său, Ilyés-Toth Botond Lehel – 28 de ani -, director executiv) și latifundiarul Ilyés Dionisie (director general), operează în 70 de UAT-uri din cele 102 ale județului Mureș, deservind peste 254.000 de locuitori, adică peste 44% din cetățenii județului.
De astăzi, firma mai acaparează o zonă importantă (municipiul Târgu Mureș), cu peste 130.000 de locuitori. Așadar, Sylevy prestează salubritate (nerespectându-și contractele, zice ADI Ecolect Mureș) pentru 384.000 de mureșeni, adică două treimi din locuitorii județului.
Până la semnarea contractului de operare și în Târgu Mureș, însă, în municipiul reședință de județ, controlat de Dorin Florea, tomberoanele sunt pline și pute. Pute îngrozitor… La final, o precizare fără nicio legătură cu scrierea: în 15 mai 2020, CSM i-a prelungit Claudiei Doina Vinersar mandatul de prim-procuror DNA Mureș (până în 14 noiembrie 2020).
GRUPUL de INVESTIGAȚII