Ordin la Guvern – românii trebuie să primească banii înapoi pentru ambalajele reciclabile

ORDIN. Românii trebuie să își primească banii înapoi atunci când returnează ambalajele reciclabile prin Sistemul de Garanție Returnare (SGR). Guvernul României a decis că toți cetățenii trebuie să fie tratați cu respect și să li se ramburseze garanția plătită pentru ambalajele reciclabile. Operatorii economici care refuză să restituie această garanție riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

SGR: un sistem pentru oameni și mediu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat importanța conștientizării dreptului cetățenilor de a primi înapoi garanția pentru ambalajele reciclate. În cazul în care comercianții refuză restituirea garanției, cetățenii pot contacta Garda de Mediu în scris, telefonic sau prin intermediul paginii de Facebook a comisariatelor. Amenda pentru astfel de situații poate ajunge până la 50.000 de lei.

Fermitate în fața abuzurilor

Ministrul Fechet a menționat că astfel de situații trebuie tratate cu fermitate pentru a descuraja comportamente similare în viitor. El a observat numeroase cazuri în care magazinele refuză să ramburseze garanția, în special în zonele rurale. Această practică descurajează oamenii să mai recicleze, crescând riscul ca ambalajele să fie aruncate și să nu ajungă la reciclare.

„Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept, de a li se rambursa garanţia şi, în momentul în care sunt refuzaţi de către comercianţi, pot sesiza Garda de Mediu. Cuantumul sancţiunii pentru astfel de situaţii este de până la 50.000 lei. Astfel de situaţii trebuie tratate cu toată fermitatea, pentru a descuraja un astfel de comportament în viitor”, a declarat ministrul.

Mircea Fechet a criticat practica trimiterii oamenilor la supermarketuri aflate la kilometri distanță pentru a-și recupera garanția. El a insistat că, deși educația și avertismentele sunt importante, a trecut timpul în care aceste lucruri erau suficiente. Acum, este necesară sancționarea operatorilor economici care nu respectă legea, pentru a asigura că toți cetățenii sunt tratați cu respectul cuvenit.

„Este greşit să fie percepută garanţie, iar atunci când persoana vine să înapoieze recipientul să fie trimisă la primul supermarket, care ar putea fi la câţiva kilometri depărtare. Le propun colegilor mei să sancţioneze operatorii economici care se angajează în astfel de practici, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii României sunt trataţi cu respectul cuvenit şi cu aplicarea legii”, a adăugat ministrul Fechet.

Guvernul României rămâne ferm în angajamentul său de a proteja drepturile cetățenilor și de a promova un mediu mai curat prin reciclare eficientă și respectarea legislației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare