Ordine de chemare la Centrele Militare: MApN: „Nu este niciun motiv de panică”

INFORMAȚII UTILE. În ultimele luni, mulți români s-au trezit cu ordine de chemare la centrele militare, și acest lucru a stârnit panică și confuzie. Chiar și cei care au terminat stagiul militar acum 20-30 de ani au primit astfel de convocări. Totuși, Ministerul Apărării vine cu explicații pentru a liniști temerile și speculațiile referitoare la aceste ordine de chemare.

Ordinele de chemare la centrele militare nu sunt legate de nicio mobilizare secretă în contextul războiului din Ucraina, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Ele sunt emise în baza Legii 446/2006, care reglementează pregătirea populației pentru apărare. Aceste ordine nu reprezintă o mobilizare sau o concentrare militară. Scopul lor este simplu: actualizarea datelor referitoare la rezerva armatei.

Toți cei care au terminat stagiul militar înainte de 2007 sunt încadrați în categoria de rezerviști. Aceștia rămân în evidența armatei până la vârsta de 55 de ani. În fiecare an, centrele militare județene și de sector din București trebuie să actualizeze datele cu privire la acești rezerviști. Prin Legea 446/2006, se prevede că recruții și militarii rezerviști pot fi chemați pentru clarificarea datelor lor în legătură cu situația militară o dată pe an.

Cu toate acestea, este important de menționat că aceste convocări se fac doar atunci când intervin modificări în evidența rezerviștilor sau a unităților la care aceștia sunt repartizați. De exemplu, în cazul unui rezervist, aceste modificări pot să includă schimbarea unității la care ar urma să fie mobilizat. De asemenea, cei care depășesc limita de vârstă pentru a fi ținuți în evidența militară sunt scoși din această evidență.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a subliniat că aceste ordine de chemare nu au nimic de-a face cu o mobilizare secretă, ci sunt pur și simplu o procedură legală de actualizare a datelor militare ale rezerviștilor. Prin această actualizare, armata se asigură că are planuri actualizate pentru formarea de noi unități militare în caz de mobilizare.

În concluzie, panica și speculațiile cu privire la aceste ordine de chemare nu sunt justificate. Ele nu au nicio legătură cu evenimentele din Ucraina sau cu o mobilizare secretă. Scopul lor este doar să asigure actualizarea datelor din evidența militară pentru a se menține pregătirea populației în caz de necesitate, conform legii în vigoare din 2006. Este important să înțelegem că aceste ordine de chemare reprezintă o procedură legală și nu ar trebui să creeze panică sau confuzie printre rezerviști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare