Ossip Bernstein, omul salvat de moarte de…sah!

SAH. Ossip Bernstein a fost un şahist profesionist şi un om de afaceri de origine ruso franceză. Acesta s-a născut intr-o familie evreiască, în data de 20 septembrie 1882, in oraşul Jitomir, pe atunci în Imperiul Rus, dar în prezent aflat pe teritoriul Ucrainei. Familia lui Ossip Bernstein era bogată, tatăl său fiind un comerciant priceput. fapt pentru care a avut o copilărie lipsită de griji.

Bernstein a studiat dreptul şi a început så joace şah in timpul facultății. Ulterior, a inceput să călătorească în Europa, jucând şah in turnee şi meciuri impotriva unor jucători cunoscuti. A devenit unul dintre cei mai puternici jucători ai epocii sale. A participat la numeroase turnee internationale şi a obținut rezultate remarcabile, cum ar fi locul 2 la Ostende în anul 1907 si locul 3 la Sankt Petersburg în anul 1909. În anii următori. Ossip Bernstein a câştigat mai multe turnee importante, inclusiv Campionatul de Şah al Rusiei in anul 1914.

Pe lângă cariera sa de jucător de șah. Bernstein a fost avocat și bancher. De asemenea. a fost un membru activ al mişcării socialiste şi a participat la multe demonstrații și proteste impotriva guvernului rus.

În timpul Terorii Roşii din Rusia, toate partidele politice de opoziție au fost interzise, iar membrii acestora au fost fie executați pe loc, fie deportati.

În anul 1918. Ossip Bernstein, care avea 36 de ani pe atunci, a fost arestat de politia secretă a bolsevicilor, cunoscută sub numele de CEKA. A fost considerat un duşman al revolutiei bolsevice. fiind condamnat la moarte prin împuşcare în fața unui pluton de executie.

În ziua în care Bernstein urma să fie executat, comandantul a dorit să vadă lista cu numele celor condamnați. Întrucât era pasionat de şah, ofițerul a recunoscut imediat numele lui Ossip Bernstein pe listă.

După ce l-a identificat vizual. comandantul s-a apropiat de şahist. confirmându-i identitatea. Atunci i-a propus o ofertă: o partidă de şah, a cărei miză a fost viața lui Ossip Bernstein. Dacă acesta câstiqa. atunci rămânea în viată. În schimb, un egal sau o înfrângere insemnau moartea.

În mod evident. Bernstein a acceptat. Acesta era recunoscut pentru stilul său ofensiv si agresiv. Nu tintea niciodată spre un egal. Pentru el victoria însemna totul și chiar si atunci. când viata sam depindea de acea partidă, a jucat intr-un stil agresiv. A reușit să câştige in doar câteva mutări şi l-a impresionat pe comandant cu abilitátile sale.

Cu toate acestea, povestea se poate să fi avut altă conotație. Este posibil ca ofițerul să-l fi recunoscut pe Ossip Bernstein. Ştiind că acesta era un maestru al şahului, iar el un simplu jucátor amator, era constient că va fi învins. Practic, a decis să-i salveze viata lui Bernstein. Ca si in timpul regimului nazist. mereu au fost oameni care făceau parte din sistem, dar nu erau în totalitate de acord cu principiile acestuia. Aşadar, eroul poveştii ar putea så nu fie marele maestru al şahului, ci ofiterul care a decis să-i salveze viata.

Oricum a decurs povestea in realitate, un lucru este cert: Ossip Bernstein a fost eliberat. Ofiterul i-a permis şahistului să scape pe o navă britanică care se indrepta spre Paris.

Bernstein a fost unul dintre primii jucători care au rpimit titlul de Mare Maestru Internațional acordat de Federația Internațională de sah (FIDE).

A murit în 30 noiembrie 1980 la Paris la vârsta de 80 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare