Ozempic, medicament popular pentru slăbit, va fi retras din farmacii din România

SĂNĂTATE. În contextul retragerii treptate a medicamentului Ozempic din farmaciile din România, pacienții cu diabet și cei care îl utilizează pentru pierderea în greutate se confruntă cu o situație îngrijorătoare. Producătorul a decis să oprească complet livrările în țară, invocând problemele legate de prețurile impuse de autoritățile române. Începând cu 31 iulie, Ozempic nu va mai fi disponibil în farmacii, ceea ce generează îngrijorări semnificative în rândul pacienților și medicilor.

Specialiștii în diabet subliniază că alternativele disponibile, precum tabletele Ribelsus, nu oferă aceeași eficacitate pentru toți pacienții. De exemplu, pentru doza maximă de Ozempic de 1 mg, nu există o corespondență directă în doza de Ribelsus, ceea ce poate afecta negativ controlul glicemic și managementul greutății. Medicii și asociațiile de pacienți exprimă îngrijorarea că această decizie poate afecta grav calitatea tratamentului pentru pacienții cu diabet.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a subliniat necesitatea găsirii unei soluții urgente pentru asigurarea continuității accesului la tratament pentru pacienți. Situația cu Ozempic evidențiază o problemă mai largă în gestionarea prețurilor și accesului la medicamente esențiale în România, unde plafonarea prețurilor impuse de Ministerul Sănătății poate conduce la retrageri de pe piață și dificultăți de acces pentru pacienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare