Soós Zoltán, Ilyés Dionisie

PACIFICARE POLITICĂ – Pacea de la Târgu Mureș: primarul Soós a semnat un nou contract de salubritate cu reziliații Sylevy Salubriserv, de… 11,4 milioane de lei în 6 luni

AMIABILIZAREA UNEI RELAȚII TENSIONATE. După ce în 15 februarie 2021, conducerea Primăriei Târgu Mureș (în speță primarul Soós Zoltán) a reziliat contractul operatorului de salubritate Sylevy Salubriserv susținând că facturează mai mult decât colectează, în 5 octombrie 2021 a semnat un nou contract de delegare a colectării și transportului deșeurilor menajere din municipiu.

 

Noul contract are valabilitate 6 luni (180 de zile) și se ridică la… 11,43 milioane de lei (exact: 11.435.884 lei, sumă care cuprinde TVA și care astăzi este echivalentă cu 2,31 milioane de euro, adică o medie de peste 770.000 euro/lună). Sigur, banii se vor plăti în funcție de comenzile și apoi recepțiile colectării și transportării cantităților de deșeuri comandate. Să-nțelegem cum e cu banii, pentru că, de fapt, acest conflict pentru asta s-a purtat: pentru bani.

 

Cum a crescut estimarea financiară cu 6,2 milioane de lei

 

Suma avansată acum că va deconta serviciul de salubritate este semnificativ mai mare decât cea estimată în aprilie 2021 de administrația Soós că o va plăti pentru acest serviciu. Vă remintesc că atunci, în aprilie 2021, municipalitatea din Târgu Mureș a scos la licitație serviciul, estimând că în 2 ani va plăti pentru salubrizare cel mult 33,4 milioane de lei (sumele din articol conțin TVA), adică 16,7 milioane de lei pe an.

 

Suma estimată în aprilie 2021 era mai puțin de jumătate (44%) din valoarea contractului semnat de precendenta administrație (controlată de fostul edil Dorin Florea), Sylevy semnând cu aceasta un contract de 37,7 milioane de lei/an.

 

În fapt, noile tarife aprobate și cantitățile de deșeuri estimate de administrația Soós în octombrie 2021 ar echivala cu un contract de 22,87 de milioane de lei/an, adică cu 6,2 milioane de lei mai mult decât estimarea din aprilie 2021.  Procentual, estimarea necesarului de bani pentru salubrizarea orașului Târgu Mureș a crescut cu peste 27% în doar 6 luni.

 

În fine, asta este informația de bază a scrierii de față: pentru salubrizarea municipiului Târgu Mureș s-a semnat un nou contract cu Sylevy Salubriserv, pe bani mai mulți decât estima edilul Soós, dar mai puțini decât vroia familia Ilyés din Ceuașu de Câmpie. Până la urmă, UDMR e un bun negociator și a arătat ambelor părți cine îi controlează.

 

Love story, care a început cu o relație tensionată

 

Vă reamintesc relația tensionată dintre apții combatanți: primarul Soós și familia Ilyés (care l-au folosit pe post de frontman în acest conflict deschis și public pe Ilyés Dionisie, director general și acționar cu 50% al firmei din Ceuașu de Câmpie, celelelalte 50% din părțile sociale fiind deținute de nepotul său, Ilyés-Toth Botond Lehel, director executiv și fiul fostului consilier județean UDMR Ilyés-Toth Alexandru).

 

Primarul Soós a spus că cei de la Sylevy Salubriserv sunt hoți (a susținut că umflă facturile, respectiv că au facturat mai mult cu 22.000 de tone de deșeuri decât au colectat – aceasta fiind diferența dintre deșeurile depuse la stația de transfer de la Cristești și la depozitul de la Sânpaul și cea raportată, prin facturi ca fiind colectată și transportată). Sylevy Salubriserv, prin Ilyés Dionisie, a spus că primarul Soós e “habarnist, nerușinat, mincinos și incompetent”, că nu vrea să plătească facturi de 19 milioane de lei și că din cauza lui orașul e jegos.

 

Rezultatul îl cunoașteți, l-am consemnat la vremea producerii evenimentelor: Sylevy a zis că reziliază contractul, Soós le-a reziliat contractul și i-a obligat să mai presteze 90 de zile (până în 15 mai), Sylevy a zis că bine, Primăria nu a reușit să finalizeze licitația pentru un nou operator și le-a prelungit înțelegerea celor de la Sylevy, orașul a reînceput să colcăie a jeg și s-a anunțat apariția a peste 969 (!!!) de depozite de deșeuri clandestine, Sylevy nu le colecta fără comandă, Soós a declarat orașul în stare de alertă sanitară (de-a ajuns Târgu Mureș vedetă în foiletonul de trist succes Cel mai jegos oraș din țară), după 3 zile starea de alertă s-a ridicat și primarul a declarat că Sylevy a eliminat 789 de depozite clandestine… Ce oraș frumos! (… spune cântecul lui Alexandru Andrieș).

 

… celor care le plângeau de milă firmei Sylevy Salubriserv din Ceuașu de Câmpie (căreia și Consiliul Județean Mureș, prin ADI Ecolect, i-a reziliat toate contractele de salubritate din județ), un detaliu: în anul pandemic 2020, salubritatea a fost extrem de profitabilă. Sylevy și-a dublat numărul de angajați, și-a crescut de 4 ori cifra de afaceri și de… 9 ori profitul (a raportat un profit net de 9,1 milioane de lei la o cifră de afaceri de 45,7 milioane de lei – sunt indicatori-record în istoria economică a firmei). Știți cum se spune: gunoiul unora, aurul altora.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare