Dorin Florea

PÂINE ȘI CIRC – Bilanț: în primele șapte luni, Primăria Tîrgu Mureș a cheltuit peste 300.000 de euro în concerte și paranghelii

DISTRACȚIE. Numai în primele șapte luni ale anului 2018, Primăria Tîrgu Mureș, magistral condusă de Întâiul Strateg Aministrativ al urbei, Dorin Florea, a plătit pentru concerte și paranghelii peste 1,4 milioane de lei (echivalentul a peste 307.000 de euro). Principiul e simplu, n-a fost inventat nici de primarul Florea, nici de vreun alt strălucit manager al banilor publici, ci datează din antichitate – “Panem et circenses” (Pâine și circ) -, consemnat de Iuvenal în „Satirae”, și continuă să fie implementat cu succes și în Tîrgu Mureș.

 

Numai că dacă în perioada de decadență a Romei imperiale, în atmosfera de corupție generală, însăși gloata reclama aceste spectacole, iar mulțimilor plebee nemulțumite li se ofereau spectacole de circ în arene, la sfârșitul cărora li se împărțeau gratuit alimente, în România de astăzi expresia s-a metamorfozat în a oferi “electoratului” pomeni de care nu au nevoie, pentru a le distrage atenția de la problemele reale ale societății. Să revenim, însă, la subiect: cât au costat pâinea și circul în prima jumătate a anului.

 

 

În perioada ianuarie-iulie 2018, administrația locală din Tîrgu Mureș a încheiat peste 100 de contracte cu diverși (mai mult sau mai puțin) artiști sau cu reprezentanții acestora. Cele 107 contracte totalizează plata sumei de 1.424.558 lei (echivalentul a peste 307.000 de euro). În contextul în care ritmicitatea se păstrează (și n-are de ce, doar n-au intrat sărbătorile în sac, urmează și decembrie cu Centenarul, moșii Nicolae și Crăciun, Revelionul etc.), până la finalul anului municipalitatea va depăși cu lejeritate suma de o jumătate de milion de euro investită în spectacole și concerte.

 

Sigur, această investiție în concerte și paranghelii este absolut logică în contextul în care sistemul de transport public din Tîrgu Mureș este la nivelul anului 1975 (cel mai deplorabil dintr-un muncipiu reședință de județ), problema parcărilor subterane și supraterane a fost rezolvată magistral, iar peisagistica, salubrizarea și serviciile publice ale orașului au depășit perfecțiunea. Avem de toate, deci, să ne distrăm, ne zic administratorii urbei. Oricum, o facem pe banii noștri.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare