S-AU RĂZGÂNDIT – Primăria Tîrgu Mureș ar putea fi obligată să renunțe la a-și construi o cârciumă cu 400.000 de euro: unii consilieri municipali cer revocarea hotărârii

TENTATIVĂ DE REVOCARE. După ce în iunie 2018, conducerea Primăriei Tîrgu Mureș a reușit să-i prostească (iar) pe consilierii municipali, care au aprobat alocarea din bugetul public al orașului a sumei de peste 1,8 milioane de lei (echivalentul a 400.000 de euro) pentru construirea unei cârciumioare cu 28 de locuri în interior (adică șapte mese) și 74 de locuri pe o terasă neacoperită, proiectul noii cârciumi s-ar putea duce pe apa Mureșului.

 

Radu Bălaș

Aparenta revenire la normalitate (Primăria Tîrgu Mureș fiind singura entitate publică dintr-un municipiu reședință de județ care administrează cârciumi) a fost deja declanșată, un consilier mureșean, Radu Bălaș (POL – aia cărora niciodată nu le convine nimic și care nu înțeleg strategia de dezvoltare prin cârciumi gândită magistral de Întâiul Ales, primarul Dorin Florea), a inițiat o hotărâre de revocare a deciziei din iulie, prin care s-a dat gir acestei investiții.

 

Conform expunerii de motive care stă la baza revocării, “unii consilieri locali au afirmat în plen cum că regretă că în ședința ordinară din data de 28 iunie au votat (…) aprobarea indicatorilor tehnico-economici – Studiul de fezabilitate pentru „Terasă restaurant cu belvedere în zona amfiteatrului de la Platoul Corneşti, cu proiectele aferente”.

 

Regretele-s tardive, știți, dar în acest caz s-ar putea să nu fie, mai ales că inoportunitatea alocării a 400.000 de euro din banii orașului pentru o cârciumă cu șapte mese este motivată de consilierul Bălaș și prin „costul mult prea ridicat al acestui obiectiv” și vecinătate unui „alt punct de alimentație publică, așa încât investiția nu are nici sustenabilitate economică” (practic, noua cârciumă e tot lângă o cârciumă, administrată tot de Primărie, Căsuța din Pădure, unde se bea bere-n draci, deși în 2011 când a fost edificată printr-o investiție publică de 40.000 de euro s-a zis că o să servească ceaiuri și siropuri).

 

De asemenea, tot la capitolul argumentelor privind inoportunitatea construirii din banii orașului a unei cârciumi de 400.000 de euro, “recalcitrantul” Bălaș consideră că “administrația locală nu trebuie să desfășoare activități de alimentație publică, acesta fiind apanajul agenților economici privați”. Bine, luate punct cu punct, argumentele revocării sunt logice, dar esențial este doar primul: unii consilieri locali și-au exprimat public regretul că au votat aprobarea investiției.

 

Acest regret post-faptic denotă fie că mai există aleși locali cărora, măcar din când în când, li se trezește conștiința din amorțire, fie că mai există conștiință civică în Tîrgu Mureș și că unii electori le-au cerut acestora să-și revină la normalitate, fie ambele variante. Oricum, msnews urmărește cu interes și preocupare desfășurarea ostilităților din acest subiect cu multe grade și mulți bani.

 

Conform indicatorilor aprobați în iunie de consilierii municipali, Primăria urma să investească 1.822.440 de lei (echivalentul a vreo 400.000 de euro) pentru edificarea cârciumii (din care construcția efectivă și montajul sunt evaluate la 1.070.900 lei). Aceasta urma să fie amplasată în zona amfiteatrului de la Platoul Corneşti.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare