PAPA Francisc despre posibila demisie și despre CE înseamnă “A fi fericit!”

OPTIMISM. În Cea de-a 37-a călătorie în străinătate după alegerea sa în 2013, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, s-a deplasat majoritatea timpului într-un cărucior cu rotile și a părut slăbit, însă a salutat mulțimea de la bordul “papamobilului”.
Amintim că suveranul Pontif suferă de o boală care îi provoacă dureri grave la genunchi, iar din luna mai a părut în public doar în scaun cu rotile.
 
El a declarat sâmbătă că va fi nevoit din cauza durerilor la genunchi și a vârstei, să reducă ritmul deplasărilor, menționând chiar posibilitatea de a demisiona la un moment dat, dacă probleme grave de sănătate îl vor împiedica să conducă Biserica Catolică.
 
Totuși suferința i-a subliniat caracterul minunat iar discursul lui de acum câteva zile este de luat aminte:
 
-“Poți avea defecte, poți să fii anxios și chiar să fii supărat, dar nu uita că viața ta este cea mai mare întreprindere din lume. Doar tu o poți opri să eșueze. Ești apreciat, admirat și iubit de atât de mulți. Amintește-ți că a fi fericit nu înseamnă să ai un cer fără furtună, un drum fără accidente, un job fără efort, o relație fără dezamăgiri!…”
 
-“A fi fericit înseamnă a găsi putere în iertare, speranță în lupte, siguranță în frică, iubire în discordie. Nu e doar pentru a te bucura de zâmbet, ci și pentru a reflecta asupra tristeții. Nu este vorba doar despre a sărbători succesul, ci despre a învăța din eșecuri. Nu este vorba doar despre a te simți fericit cu aplauze, ci despre a fi fericit în anonimat. A fi fericit nu este o fatalitate a sorții, ci o realizare pentru cei care pot călători în ei înșiși.”
 
-“A fi fericit înseamnă a lăsa creatura care trăiește în fiecare dintre noi să trăiască, liberă, veselă și simplă. Ai maturitatea de a putea spune: “Am făcut greșeli”. Am curajul să spun că îmi pare rău. Are simțul să spună „am nevoie de tine”. Este să ai capacitatea de a spune „Te iubesc”. Fie ca viața ta să devină o grădină de oportunități pentru fericire… ca primăvara să fie iubitoare de bucurie și iarna iubitoare de înțelepciune.”
 
-“A fi fericit înseamnă să încetezi să te mai simți ca o victimă și să devii autorul propriei tale soarte. ” Să te plimbi prin deșerturi, dar să poți găsi o oază în adâncul sufletului. Să-i mulțumești lui Dumnezeu în fiecare dimineață pentru miracolul vieții. Să fii fericit înseamnă să nu-ți fie frică de sentimentele tale și să poți vorbi despre tine. Ai curajul să auzi un „nu” și să găsești încredere în critică, chiar și atunci când este nejustificata. Să-ți săruți copiii, să-ți alinți părinții, să ai momente poetice cu prietenii, chiar și atunci când ne rănesc.”
 
-“Și când greșești, ia-o de la capăt. Pentru că doar atunci vei fi îndrăgostit de viață. Vei descoperi că a fi fericit nu înseamnă a avea o viață perfectă. Dar folosește lacrimile pentru a iriga toleranța. Folosește-ți înfrângerile pentru a-ți antrena răbdarea.”
 
-“Folosește-ți greșelile cu seninătatea sculptorului. Folosește durerea pentru a te conecta la plăcere. Folosește obstacolele pentru a deschide ferestrele inteligenței. Nu renunța niciodată… Mai presus de toate nu renunța niciodată la oamenii care te iubesc. Nu renunța niciodată la a fi fericit, pentru că viața este un spectacol incredibil.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare