Sergiu Claudiu Maior (foto: Primăria Tîrgu Mureș)

PARCĂRI – Cum a primit în Tîrgu Mureș, cinstit, un sereleu de apartament cu un singur angajat un contract mai mare decât cifra de afaceri de la înființare

POTENȚĂ ȘI ACOPERIȘ. Știți acele foarte multe mii de parcări acoperite din Tîrgu Mureș, nu? Foarte urâte, nu-i vorbă, dar utile, pen’ că măcar nu-și scot vecinii ochii în privința „locului meu de parcare”, expresie pe care niciunde n-am auzit-o mai des și mai dușmănos rostită ca-n Orașul Armoniei de Fațadă.

 

Maior, nurca și șeful de scară

 

… am scris “miile de parcări”, pentru că la sfârșitul anului 2015, Claudiu Maior (foto), pe atunci încă neinculpat și încă viceprimar plin al urbei (și acum e tot viceprimar, dar neoficial), recita pe pagina oficială a municipalității, pozat în geaca lui cu guler de nurcă crescută ecologic, pe strada Hunedoarei din cartierul „Mureşeni”, că în perioda 2016-2017, municipalitatea va realiza 1.000 de parcări.

 

Sigur, poate n-ați prea băgat în seamă asta – mă gândesc că-n 30 decembrie doamnele erau ocupate mai puțin cu site-ul Primăriei și mai mult cu maioneza, cu frișca, iar domnii cu aprovizionarea cu vin, de aceea am ținut să vă reamintesc acel măiastru comunicat de presă redactat în cel mai pur stil stalinist de biroul specializat al Primăriei, text de grupa mică în care, ca-n presa ceaușistă, finalul, apoteotic, aparține unui responsabil de scară ce mulțumește proletar “pentru sprijinul acordat de Primăria Tîrgu Mureş pentru realizarea acestor parcări acoperite”.

 

La fel de sigur e că șeful de scară n-a-ncăput în poză, în fond nu era el important, ci viceprimarul Maior, proaspăt ras, zâmbitor la cele două microfoane ale televiziunilor locale plătite din bugetul public pentru promovarea exclusivă a șefilor Primăriei, maiestuos, cu gâtul înconjurat de gulerul de nurcă crescută în mediu ecologic. Asta a fost deducția logică: în doi ani 1.000 de parcări, în mai mulți ani, mai multe mii de parcări…

 

Afacerea Repararea acoperișurilor”

 

Bun, să lăsăm poezia, anticiparea, logica, pe viitorul candidat la funcția de primar Sergiu Claudiu Maior, gulerul de nurcă crescută ecologic și alte asemenea și să vorbim despre parcările acoperite, pentru că avem o veste bună și altele, evident, rele. Vestea bună e că încep reparațiile acoperișurilor respectivelor parcări ale municipalității, concesionate electoratului.

 

Vestea rea e că se vor repara doar cele construite până în 2012 de asocierea abonaților Energoplus și Senin Prodexp (adică cuplul de afaceriști cinstiți Nucu Man & Marcel Ormenișan) cu aproximativ 800 de euro/loc de parcare (contract generos, de 472.890 de lei + TVA), pentru că, sunt sigur de asta!, au încrustații din diamante (deci doar alea din 2012, nu și alea în fața cărora s-a pozat Maior în 30 decembrie 2015, din Mureșeni).

 

O altă veste rea e că nu se repară acoperișurile cât ai clipi. E treabă migăloasă, așa că vineri, 14 septembrie, înainte ca portarul să-nchidă ușa Primăriei după ultimul funcționar plecat în weekend, primarul Dorin Florea (foto) a semnat un contract (nr. 198) care se întinde pe durata a doi ani. În ăștia doi ani (mai exact, 22 de luni e termenul de execuție), un sereleu local cu un singur angajat va încasa cât n-a încasat în întreaga sa existență: 359.684,43 de lei + TVA.

 

… and the winner is…

 

Firma cu un singur angajat care va repara acoperișurile parcărilor construite până în anul 2012 se numește Elmar Build, dar asta nu trebuie să vă-ngrijoreze foarte tare, pentru că lucrările vor fi garantate fix doi ani. În timpul ăsta, cu siguranță o să le vină rândul și celor din Mureșeni, în fața cărora s-a fotografiat Maior în 30 decembrie 2015.

 

Un soi de post-scriptum: sereleul de apartament cu un singur angajat (că așa se fac afacerile în Tîrgu Mureș) a avut în toată viața sa o cifră de afaceri totală de 312.431 de lei. Adică mai mică decât va încasa pe un singur contract, acesta (de 359.684 de lei + TVA), cu Primăria Tîrgu Mureș. E și oarecum logic, doar așa se întâmplă într-o economie sănătoasă în care întâi-mergătorul se pozează cu gulerul de nurcă crescută ecologic lângă lemnele alea de 800 de euro încrustate cu diamante.

 

Practic, atât am vrut să vă anunț: că vineri, când lumea rupea ușile Primăriei să meargă-n weekend, stăpânii banilor orașului au semnat un contract cu un sereleu cu un singur angajat, acesta urmând să reparare magistral acoperișurile parcărilor construite până în 2012. Și va primi pentru munca depusă suma de aproape 360.000 de lei. Ceea ce, repet, e bine.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare