Părinții renunță la școlile private din cauza costurilor ridicate

EDUCAȚIE. La stat sau la privat? Este întrebarea care frământă orice părinte atunci când trebuie să-și înscrie copilul la școală. Diferența este, în mare parte, de natură financiară. La școlile private, taxele sunt considerabil mai mari, iar multe familii ajung să nu și le mai permită. În consecință, mulți copii sunt transferați de la școlile private la cele de stat. Specialiștii susțin că sistemul educațional este relativ similar între cele două, însă curricula învechită rămâne o problemă majoră.

Ecaterina, un părinte care a ales să-și mute copilul la o școală de stat, explică: “Am ales să îmi mut copilul de la o școală privată la una de stat în clasa a cincea deoarece costurile la școala privată erau extrem de mari și nu vedeam niciun beneficiu în plus față de școlile de stat.”

Eugen Ilea, președintele Federației Părinților din București, a adăugat: “Principalul motiv este resursa umană și modalitatea de predare. Mulți părinți nu au putut suporta financiar acele plăți și au revenit la sistemul de stat. Cu siguranță, acești părinți vizează anumite unități școlare.”

Iris Nuțu, profesor la o școală privată, a menționat: “Au existat și cazuri de copii care au plecat la stat, dar asta a fost doar din motive financiare.”

Chiar și așa, școlile private continuă să atragă elevi. La o școală privată din centrul Capitalei, peste 260 de copii beneficiază de primele două mese ale zilei, gustări și numeroase activități extrașcolare.

Florentina Ștefan, directorul unei școli private, a declarat: “Copiii sunt hrăniți aici, au micul dejun, masa de fructe, prânzul și gustarea. Ei au 15 ore de engleză pe săptămână, iar elevi de clasa a 4-a ajung să aibă nivelul de engleză de la BAC. De asemenea, oferim cursuri de actorie, robotică, dans sportiv, șah, terapie ludică, arte plastice, baschet și fotbal.”

Multe dintre unitățile de stat din Capitală au suplimentat numărul de locuri sau chiar au înființat clase noi pentru a face față numărului de elevi veniți de la privat.

Specialiștii susțin că problema principală nu este locul unde se desfășoară educația, ci programa educațională națională care necesită modificări.

Marian Staș, expert în educație, a explicat: “Și unii și ceilalți, în proporție covârșitoare, fac același plan cadru, care este depășit. Calitatea educației scade pe măsură ce elevii avansează din ciclu în ciclu.”

În București, aproximativ 280.000 de copii sunt înscriși în învățământul preuniversitar de stat și 16.000 la școlile private. Această migrație a elevilor de la privat la stat reflectă atât preocupările financiare ale părinților, cât și dorința de a asigura o educație de calitate pentru copiii lor, într-un sistem care încă se confruntă cu provocări semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare