Primul zgârie-nori din România – proiectul ambițios al unui om de afaceri din Craiova

CONSTRUCȚIE. Un om de afaceri din Craiova are un plan ambițios: construirea primului zgârie-nori din România. Proiectul începe să prindă contur, cel puțin la nivelul autorizațiilor. Recent, investitorul a obținut certificatul de urbanism pentru construirea unui hotel cu 27 de etaje, o seră și o parcare subterană pe cinci niveluri.

Ștefan Cherciu, patronul Casa Noastră și deținătorul brandului de tâmplărie PVC, este investitorul din spatele acestui proiect. Hotelul, care va fi amplasat în centrul orașului Craiova, la kilometrul zero, în imediata vecinătate a Hotelului Ramada, va avea o înălțime de 115 metri.

Terenul pe care se va ridica imobilul este situat pe strada Ștefan cel Mare, având ieșire și pe strada Păltiniș. Suprafața totală a terenului este de 2,579 mp. După finalizare, clădirea va servi drept hotel și clădire de birouri, având un subsol cu cinci nivele.

Conform certificatului de urbanism obținut de Gazeta de Sud, „Regimul de înălțime către strada Păltiniș se limitează la P+2 pe cel puțin 20 m din adâncimea edificabilului – conform aviz M.D.L.P.L. iar locurile de parcare se vor asigura conform R.G.U. pentru clădiri administrative la cele 5 subsoluri propuse. În calcul s-a luat și 20% supliment de locuri de parcare, conform R.G.U. pentru vizitatori. Accesul auto în parcarea subterană va fi asigurat din strada Ștefan Cel Mare“.

Certificatul de Urbanism (nr. 621) pentru construirea clădirii de birouri 5S+P+27E a fost emis pe 18 aprilie 2023. Documentul precizează că în zona dinspre Păltiniș regimul de înălțime se limitează la P+2 pe cel puțin 20 m din adâncimea edificabilului, conform avizului M.D.L.P.L.

Motivul din spatele acestei reglementări este că înălțimea maximă pe acea parte specifică este P+2. Pentru construcție este necesară o retragere de minim 5 metri față de aliniamentul străzilor Ștefan cel Mare și Principatele Unite, împreună cu 6 metri față de limita de est a proprietății și 7 metri față de aliniamentul străzii Păltiniș.

În cazul în care conceptul va fi implementat, Craiova va găzdui un zgârie-nori impunător la strada Ștefan cel Mare nr. 3 A, locație care anterior a găzduit Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Regională Dolj.

Acest proiect ambițios marchează un pas important în dezvoltarea urbanistică a României, oferind noi oportunități și schimbând skyline-ul orașului Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare