Parlamentul acordă polițiștilor locali un rol mai mare în trafic

LEGISLATIV. Proiectul de lege care modifică Ordonanța de Urgenţă a Guvernului privind circulația pe drumurile publice și care a fost adoptat marți de Camera Deputaților și aprobat de președintele Iohannis, acordă puteri sporite Poliției Locale.

Noile norme prevăd că este obligatoriu ca proprietarul unui autovehicul să identifice persoana căreia i-a încredințat vehiculul, la solicitarea poliției rutiere sau locale.

De asemenea, legea le oferă polițiștilor locali posibilitatea de a amenda direct șoferii. Până acum, poliția locală nu putea contacta proprietarul mașinii pentru a afla identitatea șoferului. De asemenea, polițiștii locali nu puteau nici să amendeze un șofer care a parcat neregulamentar – cu excepția cazului în care îl prindeau în flagrant.

Amenzile se dau în funcție de puncte, fiecare punct având o valoare de 145 RON. În cazul mașinilor înregistrate ca aparținând unei companii, amenzile pot fi și mai mari, ajungând până la 14.500 RON.

Inițiatorii proiectului au susținut că fenomenul opririi, parcării și staționării ilegale a mașinilor a luat amploare ca urmare a creșterii numărului de autovehicule pe drumurile publice din România. Aceștia speră că, odată cu noua legislația care împuternicește poliția locală, se va reduce numărul de încălcări ale normelor de circulație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare