Parlamentul adoptă Legea Păcănelelor: ce urmează pentru industria jocurilor de noroc din România
LEGE. Parlamentul României a adoptat marți proiectul de lege privind jocurile de noroc, cunoscut și sub numele de „legea păcănelelor”. Propunerea a primit 243 de voturi „pentru”, 4 abțineri, iar doi deputați nu au votat.
Conform acestui proiect, spațiile comerciale în care se desfășoară jocuri de noroc, inclusiv cele cu aparate de tip slotmachine, trebuie să fie situate în unități administrative-teritoriale cu o populație de peste 15.000 de locuitori. Pentru a confirma această condiție, este necesară o adeverință emisă de primăria localității respective.
Proiectul de lege interzice prestarea directă sau indirectă a serviciilor conexe jocurilor de noroc către entități care nu dețin licență clasa 1 emisă de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), dar permit accesul la jocurile de noroc pentru participanții care accesează platforma de joc din România sau pentru cetățenii români care nu au rezidență fiscală în alt stat.
Se impune, de asemenea, crearea și menținerea actualizată a unui registru public online de către ONJN, care să cuprindă operatorii licențiați/autorizați pentru desfășurarea activităților din domeniul jocurilor de noroc. Acest proiect a fost deja adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în această chestiune.
Deputatul Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a exprimat preocupare cu privire la modul în care a fost gestionată procedura de adoptare a legii în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Acesta a criticat faptul că raportul a fost întocmit într-o ședință convocată pe nepusă masă, iar deputaților nu li s-a permis să propună amendamente. Moșteanu a subliniat că un astfel de comportament din partea parlamentarilor reprezintă un abuz, menționând că s-au refuzat propunerile de dezbatere a tuturor proiectelor legate de jocurile de noroc pentru a rezolva problema în mod transparent și adecvat.