Parlamentul European susține rezoluția care cere ca România și Bulgaria să fie admise în Schengen

ADERARE. Parlamentul European (PE) a adoptat pe 17 octombrie o nouă rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, recomandând celor două țări să fie admise în spațiul de liberă circulație “fără întârziere”. Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri.
 
Deputații europeni spun că Consiliul ar trebui să adopte o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2022. Potrivit Parlamentului European, acest lucru “ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele țări la începutul anului 2023“.
 
“Constatând că spațiul Schengen este “una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, deputații europeni critică faptul că Consiliul nu a luat o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact serios asupra vieții lucrătorilor și cetățenilor mobili, spun deputații europeni. Prin obstrucționarea importurilor, exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturile de marfă, acestea dăunează, de asemenea, pieței unice a UE”, se arată în comunicatul de presă al PE.
 
Schengen este un spațiu fără frontiere care garantează libera circulație pentru mai mult de 400 de milioane de cetățeni UE și non-UE. În prezent, spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Statele din afara UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein fac, de asemenea, parte din spațiul Schengen.
 
Deputații europeni au solicitat în mai multe rânduri ca Bulgaria și România să fie admise pe deplin în Schengen, cum ar fi într-o rezoluție din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 privind starea Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație.
 
Rezoluția din 17 octombrie este concluzia unei dezbateri plenare din 5 octombrie, care a dovedit că o majoritate clară a deputaților europeni susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și că o opinie similară este acum dominantă în Consiliu.
 
Aderarea unor noi țări la Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Potrivit PE, președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să organizeze discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare