Parlamentul României adoptă măsuri pentru eficiența energetică și sprijin financiar în sectorul rezidențial

PROPUNERE. Parlamentul României, prin plenul Camerei Deputaților, a adoptat astăzi propunerea legislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei. În cadrul acestei decizii, s-a decis prelungirea termenului pentru instalarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024.

Potrivit comunicatului, această inițiativă legislativă vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români, oferindu-le timp și suport pentru a se adapta la noile cerințe europene privind eficiența energetică. În plus, măsurile adoptate includ acordarea unui sprijin financiar substanțial provenit din Fondul pentru Modernizare, destinat categoriilor de persoane vulnerabile. Acest sprijin are scopul de a ajuta la acoperirea costurilor legate de achiziția și instalarea repartitoarelor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că această lege reprezintă un răspuns la provocările aduse de tranziția energetică, oferind nu doar o amânare a termenului de implementare, ci și un mecanism de finanțare concret. Astfel, se demonstrează angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică.

Printre coinițiatorii legii se regăsesc Sebastian-Ioan Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa, deputați și senatori din partea PNL, PSD și UDMR. În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se află în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

Persoanele și familiile vulnerabile, definite ca având un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, îndeplinind condiții legate de vârstă, capacitate de muncă sau risc de pierdere a capacității de satisfacere a nevoilor zilnice din cauza bolii și/sau dizabilității, vor beneficia de sprijin financiar. Această asistență, în valoare de maxim 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă, este acordată după montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică și poate fi utilizată până la data de 31 decembrie 2024.

Bugetul alocat pentru acordarea sprijinului populației vulnerabile pentru compensarea costului achiziției și montării acestor sisteme tehnice este de 375 milioane de lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare