Patriarhul Daniel: De Sfintele Paști sărbătorim învingerea morții, ruperea iadului și începutul unei alte vieți, veșnice!

RELIGIE. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este adevărul central al credinței creștine și lumina permanentă a vieții Bisericii. De aceea, Sfintele Paști sunt cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, iar duminica, prima zi a săptămânii, orientează timpul vieții pământești a creștinului spre viața cerească veșnică, potrivit Crezului ortodox: “Aștept Învierea morților și viața veacului viitor”.

Învierea lui Hristos este biruința iubirii Sale răstignite pe Cruce asupra iadului, asupra diavolului și asupra morții, dar și începutul unei vieți noi, viața veșnică în Împărăția Cerurilor. Cu alte cuvinte, Învierea lui Hristos nu este reanimarea unui corp sau întoarcerea la viața biologică pământească amestecată cu suferință și moarte. Hristos înviat din morți este total liber de determinismele spațiului și timpului. El trece prin ușile încuiate atunci când se arată ucenicilor Săi în seara Învierii Sale (Ioan 20, 19).

La judecata finală, Hristos cel răstignit și înviat va fi Dreptul Judecător, iar criteriul suprem al judecății va fi iubirea smerită și milostivă arătată celor aflați în nevoie: flămânzi, săraci, bolnavi, întemnițați (Matei 25, 31-46; 2 Corinteni 5,10; 1 Tesaloniceni 4,16; 2 Tesaloniceni 1,7-10).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 ca fiind anul comemorativ al hramurilor și al cântăreților bisericești.

Învierea Domnului Iisus Hristos îndreptățește întreaga viață spre Înviere și spre Împărăția Cerurilor. Întrucât fiecare săptămână începe în calendar cu Ziua Învierii sau Ziua Domnului, cu Duminica, toată viața creștină este timp de pregătire pentru Învierea cea de obște și pentru bucuria vieții veșnice în iubirea lui Hristos, a Preasfintei Treimi: “Această zi aleasă și sfântă, prima zi a săptămânii, împărăteasa și doamna, sărbătoarea sărbătorilor “este și o sărbătoare a sărbătorilor, în care îl binecuvântăm pe Hristos în veci”.

Lumina, pacea și bucuria Sfintelor Paști ne cheamă să arătăm în jurul nostru, prin cuvânt frumos și faptă bună, lumina, pacea și bucuria. Să aducem bucurie acolo unde există durere și suferință, sărăcie și singurătate. Să oferim daruri și semne de prețuire copiilor orfani, bătrânilor singuri, bolnavilor și refugiaților, familiilor îndurerate și îndurerate.

Să arătăm semne de iubire frățească tuturor românilor din rândul străinilor.

Cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale, vă adresăm tuturor urări călduroase de sănătate și fericire, pace și bucurie, împreună cu salutul pascal:

– Hristos a înviat!

– Adevărat a înviat!

 

 

sursa agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare