Patru lucruri de știut despre 29 februarie: ziua neobișnuită ce apare o dată la patru ani

ZIUA BISECTĂ. Joi, 29 februarie, marchează o zi aparte în calendarul nostru, apărând doar o dată la patru ani. Această zi suplimentară din anii bisecți aduce cu ea câteva curiozități interesante:

Originea anilor bisecți:

Încă din Egiptul Antic, s-a încercat alinierea calendarului cu ciclurile naturale ale anotimpurilor. Totuși, introducerea oficială a anilor bisecți a fost făcută de către Iulius Cezar, în 45 î.Hr., odată cu reforma calendarului roman. Inițial, ziua suplimentară era o dublură a zilei de 24 februarie, iar în prezent este adăugată la sfârșitul lunii februarie.

Anii bisecți și calendarul gregorian:

Odată cu trecerea la calendarul gregorian în 1582, ziua suplimentară a fost plasată la sfârșitul lunii februarie, pe 29 februarie. Totuși, nu toți anii multipli de patru sunt ani bisecți. Anii multipli de 100 nu sunt considerați ani bisecți, cu excepția anilor multipli de 400, cum ar fi anul 2000.

Persoanele născute în 29 februarie:

Cei născuți în această zi rară se bucură de un aspect interesant: îmbătrânesc de patru ori mai încet. În Franța, aproximativ 27.832 de persoane s-au născut în această zi din 1968. În orașul texan Anthony, cei născuți pe 29 februarie au chiar un festival dedicat.

Tradiții și superstiții:

În Irlanda, 29 februarie este cunoscut ca “Ziua Licenței” sau “Privilegiul Doamnelor”, o zi în care femeile pot cere în căsătorie bărbați. În alte părți, această zi a provocat temeri legate de defecțiuni informatice majore, cum s-a întâmplat în 2000, când anul 2000 a fost considerat un an bisect, determinând probleme temporare în unele sisteme informatice.

29 februarie rămâne o dată specială și plină de curiozități în calendarul nostru, marcând o zi cu totul aparte pentru cei care o sărbătoresc sau o întâlnesc în fiecare patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare