PE 2 FEBRUARIE SĂRBATORIM ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CLĂTITELOR

CULINAR. Nu există ca cineva să nu fi gustat măcar o dată în viață clătitele. Este probabil cel mai gustos desert, simplu însă totuși complex. Câte gospodine, atâtea rețete dar clătite precum cele făcute de bunica sau mama, în copilărie, cu ouă de la țară si lapte proaspăt muls… nu mai există nicăieri în lume.

Lăsând lauda la o parte, trebuie spus ca ele, clătitele, au o istorie a lor, îndelungată și interesantă. Așa cum le numesc francezii, les crêpes sunt o specialitate de origine bretonă, provenind dintr-o regiune din nord-vestul Franței, mai precis din Bretania. Această zonă din Franța este supranumită patria clătitelor, a cidrului și a fructelor de mare. Având în vedere că acesta este locul de naștere al delicioaselor clătite, Bretania se mândrește cu acest preparat culinar, aici servindu-se o varietate largă de clătite. În Franța, ele nu se servesc doar ca desert, dar și ca antreu sau chiar fel principal, acestea din urmă fiind sărate. Astfel, se face distincția între crêpes (clătitele dulci) și galettes (clătitele sărate).

În 1886, Katell Cornic a inventat o nouă rețetă de clătite, subțiri și crocante, împăturite în forma unui paralelipiped, aducând ușor cu dantela. Ele au fost denumite ulterior crêpe-dantelle, ajungând să fie servite și apreciate pe întreg mapamondul. Totodată, în 1920, aceleași clătite au mai fost denumite și gavottes, întrucât au fost prăjite și acestea nu se mai puteau plia sub forma acelui paralelipiped. Astfel, dintr-o eroare, a luat naștere o noua metodă de preparare.

Curiozități despre Ziua Internațională a Clătitelor

Întrucât clătitele sunt atât de populare în toată lumea, era imposibil să nu existe și câteva curiozități despre acestea.

* Știați că lui William Shakespeare îi plăceau clătitele? Probabil din acest motiv le menționa adesea în piesele sale de teatru.
** Știați că prima rețetă de clătite a apărut într-o carte de bucate englezească, în secolul al XV-lea?
*** Știați că cele mai scumpe clătite din lume se mănâncă în Dubai, fiind presărate cu aur comestibil? O porție costă 25.000 de euro.
**** Știați că o clătită a intrat în Cartea Recordurilor? Aceasta a fost realizată în 1994, în orașul Rochdale din Anglia, cu un diametru de 15 metri și cu o greutate de 3 tone.

Sperăm că nu veți lasa să treacă aceasta sărbătoare dulce fără a savura măcar o clătită.. doua sau cinci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare