Makkai Grigore (Foto: napiujsag.hu)

PE FĂRAȘ – Scandal politic: UDMR solicită demisia viceprimarului Makkai Grigore

DEMISIE. Consiliul Permanent Teritorial (CTP) al UDMR Mureş, prezidat de  Péter Ferenc (care este și președintele Consiliului Județean Mureș), i-a solicitat viceprimarului UDMR al municipiului Tîrgu Mureş, Makkai Grigore (Gergely), să demisioneze din funcție. Oficial, motivele solicitării UDMR Mureș de retragere a demnității administrative a lui Makkai, în care tot formațiunea l-a susținut, constă în “o nemulţumire categorică cu privire la activitatea viceprimarului Makkai şi a facţiunii UDMR din Consiliul Local Tîrgu Mureş”

 

“Ţinând cont de toate acestea, CTP îi solicită lui Gergely Makkai demisia din funcţia de viceprimar”, se precizează într-un comunicat semnat de preşedintele UDMR Mureș, Péter Ferenc, care consideră că solicitarea demisiei trece de nivelul local şi comportă un mesaj la nivel naţional. UDMR Mureş a solicitat şi filialei municipale UDMR Tîrgu Mureş “să nominalizeze un nou candidat pentru fotoliul de viceprimar”.

 

Portalul de ştiri de limbă maghiară Maszol.ro, care l-a contactat telefonic pe Gergely Makkai, a relatat că „deocamdată nu se ştie dacă viceprimarul va da curs solicitării”: Makkai şi-a închis telefonul, fără a oferi răspunsuri, în momentul în care a auzit întrebarea jurnalistului.

 

În Tîrgu Mureş a avut un ecou extrem de nefavorabil faptul că o delegaţie a administraţiei locale, condusă de Makkai și din care a făcut parte și alt consilier municipal UDMR, Bakos Levente, a călătorit din bani publici, pentru o săptămânâ, la o conferinţă despre pacea mondială, care a avut loc în Coreea de Sud. UDMR Mureş a catalogat călătoria sud-coreană drept „o excursie”, care, în opinia organizaţiei, „nu a adus niciun beneficiu urbei” şi a somat consilierii locali ai UDMR să nu participe. În ciuda acestui apel, viceprimarul Makkai şi consilierul Bakos au participat la delegaţie, iar facţiunea UDMR din Consiliul Local a votat pentru aprobarea hotărârii privind călătoria.

 

După excursia în Coreea de Sud, UDMR Tîrgu Mureș i-a somat pe Makkai şi pe Bakos să doneze în scopuri comunitare banii cheltuiţi din bugetul local pentru a acoperi cheltuielile cu călătoria. Fapt care nu s-a întâmplat.

 

Makkai Grigore a devenit viceprimarul municipiului Tîrgu Mureş în iunie 2017, la un an de la alegerile locale. Conform agenției naționale de presă din Ungaria, MTI, în prealabil, părerile au fost împărţite în UDMR Mureş şi în UDMR Tîrgu Mureş în privința necesității ca UDMR să numească un viceprimar maghiar, în condiţiile în care reprezentarea politică a maghiarilor din Tîrgu Mureş se străduie din 2000 să îl înfrângă pe Dorin Florea în alegeri.

 

Victor STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare