Pensionarii români cer majorarea cu 26% a pensiilor și desființarea Pilonului II

FINANCIAR. Asociațiile de pensionari din România au cerut o majorare cu 26% a pensiilor începând cu luna noiembrie, ca măsură de compensare a creșterii prețurilor, și au sugerat suspendarea transferurilor către fondurile de pensii private (Pilonul II) pentru o mai bună finanțare a sistemului public de pensii.
 
Aceștia susțin că majorarea pensiilor cu 26% ar trebui să rezolve indexările din trecut (în special în 2020) care nu au respectat Legea pensiilor (263/2010). Ca urmare, pensia medie s-a micșorat cu 19% în termeni reali.
 
Guvernul nu a decis încă cu cât vor crește pensiile, dar premierul Nicolae Ciucă a declarat că majorarea nu ar trebui să pună în pericol bugetul public – menționând o creștere maximă de 11% începând cu luna ianuarie. Cifra nu reușește însă să acopere inflația de la sfârșitul acestui an, prevăzută de Fondul Monetar Internațional la 14,9%.
 
Federațiile reprezentative la nivel național ale asociațiilor de pensionari au organizat proteste în fața Guvernului, dar și la sediile tuturor prefecturilor din țară, cerând respectarea obligației constituționale de creștere a nivelului de trai prin majorarea pensiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare