Permis auto pentru minori – proiectul de lege adoptat tacit de Senat permite conducerea însoțită de șofer cu 10 ani de experiență

LEGISLAȚIE. Un nou proiect de lege inițiat de parlamentari PSD, PNL, UDMR și neafiliați și adoptat tacit de Senat aduce modificări semnificative în privința obținerii permisului auto pentru minori în vârstă de 17 ani. Conform acestui proiect, un minor cu permis auto categoriile B și BE poate conduce un autovehicul dacă este însoțit de o persoană care deține permis de conducere din aceeași categorie de minimum 10 ani.

Proiectul propune că însoțitorul-major va fi răspunzător în solidar cu minorul aflat în culpă pentru eventualele încălcări ale regulilor de circulație. Această măsură urmărește responsabilizarea tinerilor șoferi, în scopul reducerii comportamentelor imprudente și a accidentelor rutiere cauzate de lipsa de experiență în conducere.

Exponenții proiectului subliniază importanța responsabilizării și experienței în conducere, argumentând că un șofer cu permis de conducere de minim 10 ani a dobândit suficientă experiență în respectarea regulilor de circulație și în conducerea autovehiculelor. Astfel, riscul producerii de accidente de către șoferii începători scade semnificativ odată cu acumularea de experiență în trafic.

Inițiatorii proiectului aduc în discuție statistici relevante care evidențiază necesitatea acestor modificări legislative. Cu toate că anul 2022 a fost cel mai sigur din punct de vedere rutier din ultimul deceniu, România se află încă departe de media europeană în ceea ce privește numărul de decese din accidente rutiere. În acest context, propunerea vine ca un răspuns la necesitatea de a educa și instrui tinerii șoferi pentru o conduita mai sigură și responsabilă în trafic.

Proiectul va fi dezbătut și votat de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, după care va intra în vigoare odată cu adoptarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare