PESCUIT SPORTIV – Pâraiele de munte din zona Gurghiului, populate cu mii de puieți de păstrăv indigen

0
1107

VALEA GURGHIULUI. Marți, 24 noiembrie 2020, pe pâraiele de munte Drăgușa, Secuieu și Sebeșul Mare, afluenți ai râului Gurghiu, silvicii mureșeni au eliberat în mediul natural peste 3.700 de puieți de păstrăv indigen (sau păstrăv de munte) ajunși la vârsta de 6 luni.

 

Păstrăvii sunt produși la păstrăvăria Lăpușna, gestionată de Ocolul Silvic Gurghiu, care are o suprafață de circa 2.000 mp luciu de apă și unde se produce, prin metoda reproducerii artificiale, păstrăv fântânel (Salvelinus fontinalis – pentru consum) și păstrăv indigen (Salmo trutta fario – pentru popularea apelor de munte). Păstrăvul este reprodus artificial pentru că boiștea (depunerea și fecundarea icrelor pe cale naturală, care are loc în perioada octombrie-decembrie) are o rată de supraviețuire a alevinilor extrem de mică (doar 1-2 exemplare din 1.000 icre ajung la maturitate).

 

De la Lăpușna și până la locurile în care au fost eliberați, puieții de păstrăv indigen au fost transportați în saci cu oxigen, iar înaintea eliberării temperatura apei a fost egalizată cu cea a apelor de munte.

 

Acum, sezonul de pescuit sportiv-recreativ este închis, însă acesta se practică în apele de munte administrate de silvicii mureșeni pe Valea Gurghiului (de la început de aprilie și până la sfârșitul lunii septembrie), metoda de pescuit fiind Catch & Release (Prinde și Eliberează) – taxele pentru pescuit sunt: 20 lei/zi, 60 lei/săptămână, 120 lei/lună, 250 lei/sezon.

 

Tot în această lună, și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi  (AJVPS) Mureș a avut trei acțiuni de populare cu pești, introducând peste 1.000 de kilograme de caras (Carrassius auratus gibelio) de circa 200 de grame/exemplar și peste 300 de kilograme de somn (Silurus glanis) de circa 1,5 kilograme/exemplar în lacul Bezid, precum și peste 600 de kilograme de crap (Cyprinus carpio) de circa 2 kilograme/exemplar în râul Mureș (în zona Reghin, la baraj).

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ