Peste 130.000 de persoane au ascultat cel puțin o carte audio în limba română în ultimul an

EDUCAȚIE. Platformele din România au declarat că au înregistrat 1,5 milioane de ore de lectură în limba română, echivalentul a 47 de milioane de pagini citite, în primul an de activitate. Voxa a fost lansată în noiembrie 2021.

O carte audio are, în medie, șase până la opt ore, iar titlurile preferate ale utilizatorilor sunt cele de ficțiune și de dezvoltare personală. Gândește ca un călugăr/Think Like a Monk de Jay Shetty, Cartea femeilor care merită mai mult de Shefali Tsabary și The Metamorphosis de Franz Kafka au fost printre cele mai ascultate titluri în limba română în ultimul an la Voxa.

„La nivel global, cărțile digitale reprezintă mai mult de 10% din piața de carte, iar creșterea acestui segment este de cel puțin 20% de la an la an. Dacă piața locală de carte este evaluată la 100 de milioane de euro anual, cărțile digitale vor avea o pondere de în jur de 1% abia la sfârșitul lui 2022”, a explicat Dan Vidrașcu, CEO-ul Voxa.

Locuitorii din mediul urban sunt cei mai deschiși să asculte cărți audio, iar șase din zece utilizatori Voxa sunt din București. Capitala este urmată de Cluj (22% din totalul utilizatorilor serviciului), Timișoara (11%), Iași (11%) și Brașov (10%).

Voxa estimează că va încheia 2022 cu 180.000 de utilizatori. Serviciul de streaming, care oferă cărți audio și cărți electronice în limba română și engleză, are 40.000 de titluri. În primul său an, a avut 130.000 de utilizatori recurenți.

„Din aspirație, toată lumea vrea să citească mai mult, dar de multe ori ritmul de viață nu permite tuturor să citească zilnic. Și această nevoie de a citi și de a ști mai multe explică evoluția rapidă a primelor cărți audio din România. Un format audio permite câștigă timp pentru lectură pentru că pot asculta o carte în timp ce conduc, gătesc sau plimbă câinele”, a spus Vidrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare