Peste 500 de medici și asistenți români s-au oferit voluntari pentru a ajuta victimele cutremurului din Turcia

AJUTOR. Peste 500 de medici și asistenți medicali români s-au oferit voluntari până în prezent pentru a ajuta victimele cutremurului din Turcia, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Echipele au fost deja organizate în așteptarea desfășurării, însă ajutorul medical poate fi acordat doar dacă autoritățile turcești îl solicită.

Rafila a subliniat solidaritatea imediată și impresionantă a comunității medicale din România, peste 250 de voluntari înscriindu-se în prima zi. El a precizat că Ministerul Sănătății a colaborat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate CNA pentru a promova faptul că personalul medical care dorește să ajute se poate înregistra ca voluntar și că donațiile de sânge sunt necesare și foarte importante.

De asemenea, ministerul a luat legătura cu autoritățile turce și române și cu producătorii farmaceutici, aceștia din urmă furnizând cantități semnificative de medicamente care vor fi livrate celor care au nevoie în Turcia și Siria.

“Nu putem trimite echipe medicale decât la solicitarea autorităților turcești, care încă nu a fost transmisă, dar este bine să ne putem mobiliza și să ne arătăm solidaritatea. Echipe medicale formate din chirurgi, anesteziști și asistente medicale pot fi trimise acolo dacă este nevoie. […] Cu toate acestea, orice deplasare ar trebui să se facă în cadrul mecanismului european doar la cererea autorităților turce. Există, de asemenea, problema siguranței personalului în timpul acestor călătorii. Dacă vor exista solicitări în acest sens, le vom îndeplini”, a declarat ministrul pentru News.ro.
S-au oferit voluntari medici din toată țara și din toate specialitățile, dar medicii rezidenți nu se află pe listă. Probabil că medicii și asistentele vor putea merge să își ajute colegii din spitalele din Turcia după ce situația umanitară și sanitară se va stabiliza, mai spune Alexandru Rafila.

“Sunt din toată țara, medici din diferite specialități chirurgicale și medicale, asistente medicale. Nu am reușit să înscriem medici rezidenți, deși a existat o mare dorință în rândul lor de a participa la această acțiune de voluntariat. Când am mers la ambasada Turciei și am semnat în cartea de condoleanțe, așa cum au făcut-o mulți colegi din Guvernul României sau din structurile de stat, ambasadorul Turciei în România mi-a mulțumit personal pentru disponibilitatea colegilor din sistemul sanitar de a ajuta victimele din Turcia”, a explicat ministrul.

Spitalele de urgență din țară au fost inventariate pentru a se stabili numărul de paturi disponibile pentru pacienții cu multiple leziuni din Turcia. În capitală sunt disponibile câteva zeci de locuri, potrivit ministrului.

“Suntem la dispoziția celor din Turcia dacă ne solicită. În București, la principalele spitale de urgență, sunt câteva zeci de locuri disponibile pentru acest tip de pacienți”, a spus Rafila.

“Mobilizarea la nivelul statelor membre UE a fost extrem de puternică, iar Israelul și Statele Unite au trimis și ele echipe acolo acest lucru arată că în situații de criză solidaritatea primează, iar victimele, inclusiv cele din Siria, trebuie să beneficieze și ele de ajutor umanitar”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare