Piața apartamentelor din România se va calma în 2023, pe fondul creșterii prețurilor și a dobânzilor

IMOBILIAR. Anul 2022 s-a încheiat cu o creștere de 11% a numărului de tranzacții cu apartamente în București, comparativ cu anul precedent, potrivit unui raport recent al Colliers.

În plus, suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale a crescut cu 21%, depășind 2 milioane de metri pătrați – echivalentul a peste 40.000 de apartamente, estimează consultanții Colliers.

Pentru restul țării, volumul tranzacțiilor pe piața rezidențială a scăzut cu 10%.

Evoluția divergentă între București și restul țării continuă și în 2023, vânzările de apartamente din luna ianuarie a acestui an înregistrând o scădere semnificativă în marile orașe, cu excepția Capitalei.

La nivel național, consultanții Colliers au remarcat că există cu 20% mai puține tranzacții față de începutul anului trecut și au susținut că majorarea dobânzilor va duce la o încetinire considerabilă pentru piața rezidențială, cererea continuând să se ajusteze cu o viteză mai mare decât oferta.

Pentru 2023, consultanții Colliers remarcă un interes tot mai mare al românilor pentru locuințele închiriate – determinat de prețurile care continuă să crească semnificativ mai repede decât veniturile, pe fondul creșterii costurilor materialelor de construcții și a condițiilor economice actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare