Piața continuă să crească, iar România devine un punct cheie pe harta transportului internațional

TRANSPORT. DSV Road, a treia cea mai mare companie de transport de marfă din România și din Europa, estimează că piața de transport de marfă din România va continua să crească în 2023, dar nu la nivelul de anul trecut, România devine un punct cheie pe harta transportului internațional, iar serviciile de transport care ajută companiile să își reducă cheltuielile vor fi cele mai căutate pe tot parcursul anului, acestea sunt principalele previziuni ale pieței de transport în 2023, potrivit unei analize a companiei.

“Evoluția pieței din România este strâns legată de situația de la nivel macro, cu ceea ce se întâmplă pe celelalte piețe, cu contextul regional. Noi urmărim întotdeauna factorii externi, iar dacă ne uităm la anul 2023 ne așteptăm în special la o consolidare a avansului important obținut anul trecut, unul după perioada pandemică. Deși efectele inflației s-au resimțit, vedem potențial de creștere a serviciilor de transport, în special a celor de grupaj și intermodale, iar reașezarea unor rute de transport, în urma războiului, va genera noi creșteri”, a declarat Sergiu Iordache, director general DSV Road.

Piața transporturilor continuă să crească

Potrivit previziunilor DSV Road, piața de transport din România va continua să crească în acest an, dar nu va depăși nivelul din 2022. Mai exact, în 2023, ritmul de creștere al acestei industrii va încetini din cauza consumului mai mic, ca urmare a creșterii inflației.

De fapt, industria transporturilor din România este una dintre cele mai stabile ramuri ale economiei, cu o creștere continuă, chiar și în perioade de criză.

În acest context, DSV Road estimează o creștere de 10% a afacerilor sale, ceea ce va duce la consolidarea avansului accelerat din 2022, când a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro, cu 40% mai mare decât în anul precedent.

România devine din ce în ce mai importantă pe harta transporturilor internaționale
România devine o destinație din ce în ce mai interesantă pe harta internațională a transportului de marfă, care se estimează că va crește și în 2023, deși evoluția va fi sub cea de anul trecut, când a avut loc o revenire puternică a activității după pandemie.

Din punct de vedere al transportului de mărfuri, România a căpătat importanță la nivel internațional din mai multe motive, printre care războiul din Ucraina, care a mutat o parte din trafic în țara noastră, proiectele de infrastructură pentru dezvoltarea autostrăzilor și a căilor ferate și proiectele realizate cu bani europeni, care au ajutat la dezvoltarea afacerilor din România.

Transportul în regim de grupaj va rămâne cel mai utilizat mod de transport

Transportul de grupaj, care permite încărcarea unui singur camion cu mărfurile mai multor firme, continuă să fie cel mai solicitat mod de transport la nivelul pieței, în special pentru import, dar din ce în ce mai mult și pentru export, datorită avantajelor sale. Printre acestea, se numără posibilitatea de a transporta orice greutate între 10 kg și 2.500 kg fără obligația de a încărca un camion complet, optimizând costurile cu până la 80% pentru companii, precum și rapiditatea transportului către diferiți destinatari.

Creșterea transportului în regim de grupaj este susținută tot mai mult de dezvoltarea comerțului electronic și a serviciilor online și de minimizarea stocurilor.

În cadrul DSV Road, serviciul de transport în regim de grupaj este cel mai solicitat serviciu, reprezentând 60% din activitatea companiei. În 2022, cererea de groupage a crescut cu 40% în cadrul companiei de transport.

De asemenea, recent, Grupul DSV, din care face parte și DSV Road, a lansat cel mai ambițios program de sustenabilitate pentru a-și reduce amprenta de carbon, care va aloca aproximativ 1 miliard de coroane daneze (peste 134 de milioane de euro) pentru proiecte ecologice, inițiative sustenabile și proiecte de inovare în următorii cinci ani.

Prin acest program special, DSV Road din România intră în cursa inițiativelor de protejare a mediului înconjurător, accelerând creșterea diviziei Green Transport cu noi proiecte de reducere a cantității de emisii de carbon.

“Acordăm o importanță crescută serviciilor ecologice, iar prin utilizarea tehnologiei noastre de monitorizare a cantității de emisii de carbon eliminate în aer, companiile pot vedea impactul asupra mediului. De asemenea, acest lucru este în concordanță cu misiunea DSV Road de a reduce emisiile de CO2 cu până la 40% până în 2030”, explică Sergiu Iordache, director general DSV Road.

Activitatea de export, din ce în ce mai intensă

O altă tendință importantă este creșterea activității în domeniul exporturilor, avansul fiind înregistrat atât în categoriile tradiționale de export, cât și în cele noi. Diversificarea economiei autohtone a crescut tot mai mult, iar România a urcat în topurile internaționale care analizează nivelul de complexitate al economiilor lumii, fiind a 19-a cea mai complexă și sofisticată țară din 133 de țări ale lumii, după un avans de 20 de locuri în doar câțiva ani, potrivit unei analize a Universității Harvard.

Digitalizarea este tot mai vizibilă în industria transporturilor

Nu în ultimul rând, piața de logistică și transport din România va fi într-o continuă transformare, în contextul în care digitalizarea redefinește modul în care sunt gândite operațiunile și serviciile din acest sector. Soluții precum urmărirea directă a transportului de marfă către client, cum ar fi aplicația ETA a DSV Road, vor fi deosebit de utile, în condițiile în care, în contextul actual, va continua să se pună problema creșterii numărului de ore de așteptare la graniță.

DSV Road se așteaptă ca tendințele industriei din acest an să conducă la o dinamică pozitivă și să consolideze poziția pieței românești, una dintre cele mai importante piețe din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare