Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș

PLAN – Primăria Tîrgu Mureș vrea să cumpere o clădire cu peste 700.000 de euro

TRANZACȚIE. O clădire cu mezanin, etaj și mansardă, lipită de Casa Kárnász (fost sediu al Casei Căsătoriilor), și care aparține familiei Ormenișan (Laura Maria, Rareș Mihai și soția Danina Ioana), a fost scoasă la vânzare de proprietari. Un soi de preemțiune i s-a oferit Primăriei Tîrgu Mureș, prețul solicitat fiind de 875.000 de euro (imobilul are suprafața desfășurată construită de 875 de metri pătrați, în consecință, proprietarii doresc să vândă la 1.000 de euro/metru pătrat).

 

Primăria vrea să cumpere clădirea, dovadă fiind proiectul de hotărâre deja redactat în acest sens, expertiza proprie care susține că imobilul valorează „doar” 701.886 euro și decizia administrativă a activării comisiei de negociere „pentru a conveni asupra prețului de achiziționare a construcţiei”.

 

Fosta Casă a Căsătoriilor și un fragment din imobilul scos la vânzare

Unicul argument consemnat scriptic al oportunității achiziției clădirii este că „imobilul face corp comun cu clădirea Casa Căsătoriilor”. Numai că respectiva Casă a Căsătoriilor, clamată drept argument, nu mai este Casa Căsătoriilor, fiind în acest moment doar un alt imobil gol, nefolosit – în vara acestui an ceremoniile de căsătorie din Tîrgu Mureș fiind translatate din Casa Petráskó-Kárnász, imobil de început de secol XIX, în fosta clădire a mentenanței, în spatele Bisericii Reformate din Cetatea medievală.

 

Administratorii urbei au anunțat că imobilul în care a funcționat până în vară Casa căsătoriilor, respectiv Casa Kárnász, va intra în restaurare, factorii decizionali urmând să-i stabilească o altă destinație (sigur, nu s-a făcut nimic, s-a golit de mobilier – despre care unii susțin că a fost transferat în noua Casă a căsătoriilor, fiind “cumpărat” încă o dată -, s-a închis ușa și… Dumnezeu cu mila).

 

Șirul celor trei clădiri la 1905

Edificiul scos la vânzare cu 875.000 de euro pe care primăria vrea să achite vreo 700.000 de euro, a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea, lipită de Casa Kárnász, care, la rândul ei, e lipită de Casa Görög (azi, Cerecul Militar). În documente, cele trei imobile sunt înregistrate ca unul singur, cu mai multe corpuri (casa deținută de familia Ormenișan este notată în CF ca fiind corpul C și este situată atât în Piața Trandafirilor nr. 1, cât și pe strada Poștei nr. 1 – practic, imobilul este încadrat de cele două străzi, fiind amplasat pe colțul în care se intersectează acestea). În acest moment, în imobil există câteva spaţii comerciale, ateliere, depozite și birouri.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare