Plata rovinietei: posibilitatea de achitare în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale

ROVINIETA. Mai mulți deputați ai Partidului Național Liberal (PNL) propun, printr-un proiect de lege prezentat în Parlament, extinderea posibilității achitării rovinietei și în termen de maxim 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale, în loc de achitarea prealabilă, conform reglementărilor actuale.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 226/2023 referitoare la tarifele rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România și este susținută de 25 de deputați PNL.

Deputații propun eliminarea din textul articolului 5 alineat 2) a prevederii care impune achitarea rovinietei înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România. Potrivit proiectului de lege propus, rovinieta va fi structurată în funcție de durata de utilizare, incluzând opțiuni pentru o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, cu tarife zilnice, decupluri și abonamente lunare, stabilite în limite rezonabile.

Inițiativa prevede că achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte și nu mai târziu de 24 de ore de la data de început a valabilității acesteia. Actualmente, legea impune plata rovinietei înainte de utilizare și, în cazul începerii valabilității în aceeași zi, valabilitatea începe la ora înregistrării plății în baza de date a Serviciului de Emitere a Rovinietelor (SER).

Inițiatorii argumentează că, în prezent, legislația automat amendează utilizatorii de autovehicule care uită să își plătească rovinietele, fără a le oferi posibilitatea de a corecta această neglijență care poate fi cauzată de inadvertență și nu de intenție. Ei aduc în discuție diferența de abordare în cazul taxei de pod de la Fetești, unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa înainte, după sau în termen de 24 de ore de la trecerea pe pod.În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că această modificare a legii ar facilita plățile pentru cetățenii corecți care au uitat să achite rovinieta, reprezentând un pas suplimentar în direcția corectă a plăților rutiere, mai ales după implementarea sistemului de plată online. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Senatului, apoi a Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare