POATE ACUM… – Primăria Târgu Mureș scoate din nou la licitație achiziția cu 44,3 milioane de lei a 41 de autobuze, anulată inițial de Curtea de Apel Mureș

AUTOBUZE TÂRGU MUREȘ. Primăria Târgu Mureș a scos din nou la licitație achiziția, din banii orașului, a 41 de autobuze diesel cu o lungime de 12 metri. Inițial, procedura de atribuire a contractului în urma licitației a fost anulată (în 27 aprilie 2020), în urma unei decizii definitive a magistraților Curții de Apel Mureș pentru diferite nereguli.

 

Vă reamintesc că licitația inițială a fost adjudecată de producătorul de autobuze Anadolu Isuzu Otomotiv (Turcia), deși oferta acestuia a fost cea mai mare, respectiv 37.195.200 de lei. Cum a fost posibil? Simplu. Comisia de licitații a Primăriei i-a descalificat pe ceilalți 5 ofertanți.

 

Anadolu Isuzu Otomotiv trebuia să livreze 41 de autobuze Isuzu Citiport, de 12 metri lungime, dotate cu motor Euro 6, cutie de viteze automată, trei uși duble, rampă de acces a persoanelor cu dizabilităţi, aer condiţionat, sistem de supraveghere şi sistem de informare a călătorilor, capacitate de minimum 105 călători (pe scaune și în picioare). Așa cum am precizat, licitația a fost contestată la CNSC și apoi în instanța de judecată de doi dintre ofertanții descalificați și magistrații mureșeni le-a dat dreptate acestora, dispunând anularea licitației.

 

Acum, licitația a fost reluată de la zero, Primăria a plătit (din nou) un alt consultant, caietul de sarcini a fost refăcut (cu mici modificări față de caietul de sarcini anterior) și achiziția a fost reintrodusă în licitație publică, ofertele putând fi depuse până în 18 august. Criteriul de atribuire este „Cel mai bun raport calitate-preț” (prețul are o pondere de 72%, consumul de combustibil 11%, costurile cu poluanții 11% și perioada de garanție 6%).

 

Durata contractului este de 3 ani, iar livrarea se va efectua astfel: 20 de unități în maxim 4 luni de la semnarea contractului și 21 de unități în 30 luni de la semnarea contractului. Primăria Târgu Mureș i-a anunțat drept “posibili membri ai comisiei de evaluare” pe: Florian Moldovan (director ADP), Ioan Gheorghiță (director adjunct ADP), Szekely Laszlo (șef serviciu STRISCT), Darius Grama (inspector ADP), Mihai Mureșan (șef serviciu ADP), Tomoiaga Tunde (inspector ADP), Cornel Moldovan (consilier juridic ADP) și Antoniu Sebastian Dan (expert extern cooptat – consultant).

 

Dacă în prima licitație, Primăria Târgu Mureș, controlată de edilul Dorin Florea, intenționa să plătească 42,66 milioane de lei (exact: 42.664.600 de lei), acum valoarea maximă estimată este mai mare cu peste 1,5 milioane de lei, respectiv de 44,30 milioane de lei (exact: 37.226.890,74 lei + TVA).

 

La prima licitație (cea anulată în instanța de judecată), au depus oferte șase producători/dealeri din Turcia (4), China și Cehia: Anadolu Automobil Rom & Radcom (Turcia) – unic importator în România al autobuzelor japoneze Isuzu; Temsa (Turcia) – producător cu sediul în Adana, parte a grupului Sabanci, produce aproximativ 10.000 de autocare, autobuze și camioane ușoare pe an; BMC Truck & Bus România (Turcia) – subsidiară a BMC Otomotiv Turcia, are fabrica de producție în Ciorogârla și lucrează sub structura Çukurova Holding; Otokar (Turcia) – parte a grupului Koç, cel mai mare grup industrial din Turcia; Briari’s Ind România & Iveco (Cehia) – firma prin care Iveco vinde în România; Golden Dragon Bus & Xiamen Golden Dragon Bus (China) – joint-venture cu capacitatea de producție a 40.000 de autobuze pe an.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Sa speram ca comisia va fi atenta la achizitia autobuzelor noi si nu ne vom trezi cu niste autobuze second hand achizitionate din Austria acum multi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare