SALUBRITATE MAI SCUMPĂ – La doar o lună de la semnarea contractului în Târgu Mureș, Sylevy Salubriserv cere majorarea tarifelor de salubritate

2
2247

TARIFE SALUBRITATE TÂRGU MUREȘ. La doar o lună de la semnarea contractului de salubritate în municipiul Târgu Mureș, operațiune desăvârșită printr-un soi de încredințare directă (transpusă prin discutabila procedură de cerere de oferte), Sereleul Sylevy Salubriserv din Ceuașu de Câmpie, controlat de frații Ilyés, a înaintat/înregistrat municipalității o cerere de majorare a tarifelor.

 

Conform fundamentării cererii, modificările de tarife solicitate de Sylevy Salubriserv arată așa: cetățenii ar urma să plătească 11,52 de lei/lună/persoană (față de 8,43 de lei/lună/persoană cât plătesc acum), iar firmele și instituțiile ar urma să plătească 175,20 lei/metru cub (față de 119,23 lei/metru cub cât plătesc acum). De asemenea, Sylevy cere administrației locale să plătească pentru evacuarea deșeurilor clandestine un tarif aproape dublu decât cel de față, respectiv 249,9 lei față de 130 de lei cât plătește acum.

 

Sylevy Salubriserv își motivează cererea prin faptul că plătește 41,73 lei/tona de deșeuri pentru a le transporta de la stația de transfer Cristeşti-Vălureni la depozitul de la Sânpaul, că Iridex (operatorul depozitului de la Sânpaul) a majorat tariful de depozitare cu 12,05 lei/tonă (acum e de 78,33 lei/tonă) și că în zilele de sâmbătă și duminică, precum și după ora 16, trebuie să plătească firmei Iridex o taxă suplimentară (pentru depozitarea deşeurilor în afara programului de lucru şi sărbătorilor legale).

 

Subliniere: în tarifele de salubrizare este cuprinsă şi taxa pe economie circulară (80 lei/tona de deşeuri depozitată), care este achitată statului (Administraţiei Fondului pentru Mediu) de operatorul de salubrizare şi operatorul depozitului de deşeuri (adică de Sylevy și Iridex).

 

Ce a făcut municipalitatea? Păi, în principal a avansat consilierilor locali propunerea de acceptare a cererii Sylevy Salubriserv cu amendamentul ca persoanele fizice şi juridice să nu resimtă această modificare, propunem ca municipalitatea să achite taxa pe economie circulară din bugetul local (adică din pușculița publică), pentru ca tarifele către populație, firme și instituții să nu crească atât de mult (cum a simulat Sylevy). Propunerea a fost deja avizată de Direcţia Economică a Primăriei și de Administraţia Domeniului Public și a fost întocmit deja un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi dezbătut în 23 iulie.

 

Dacă propunerea va fi acceptată și de forul deliberativ (Consiliul Local), tarifele de salubritate actuale s-ar majora doar cu TVA-ul, respectiv populația ar urma să plătească salubritatea cu 10,03 lei/lună/persoană (față de 8,43 de lei acum), iar firmele și instituțiile ar plăti 141,88 lei/metru cub (față de 119,23 lei acum). Ideea de bază este că taxa pe care o plătiți pentru salubritate se va majora, depinde cu cât, variantele luate în calcul fiind două: cu 27% sau cu 16% (la persoane fizice). Sigur, și diferența ar fi plătită, indirect, tot de cetățeni, prin administrația locală, din pușculița publică.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Este o problema si cat platim, dar problema mai mare este faptul ca s-au instalat acele cosuri frumoase si in scurt timp
    de ja erau stricate, ca dupa razboi. si stim din ce cauza.
    Din acest pct de vedere ar trebui facut ceva, nu stiu, poate jandarmi ar avea un cuvant de spus.

  2. Problema nu este cat platim ci calitatea prestatiei, si administrarea corecta acestei prestatii conform standardelor europene. (strangerea selectiva, depozitarea si plelucrarea,amendarea celor care nu platesc))Din pacate administratia locala nu are evidenta reala si corecta a numarului populatiei si nici nu se oboseste ca sa amendeze pe cei care nu platesc.De aceea se intampla ca descurcaretii umpla cosurile stradale cu gunoaie menajere sau descarca gunoaiele unde apuca fara sa plateasca taxa pentru salubritate.

LĂSAȚI UN MESAJ