Poiana cu narcise din Comori, în Munţii Gurghiu

ROMÂNIA. Poiana cu narcise din Gurghiu este o arie protejată de interes național situată în Transilvania, pe teritoriul județului Mureș.

Pentru a ajunge în acel loc pornim din Municipiul Reghin (judetul Mureș) spre est, pe Valea Gurghiului, către Ibăneşti şi Lăpuşna. Trecem de comuna Gurghiu si o luăm la dreapta pe drumul către localităţile Orşova şi Comori până la bifurcaţia care separă drumul către aceste două localități. Alegem drumul spre dreapta și mai mergem câteva sute de metri. Pe dreapta drumului este o pădurice de stejari în mijlocul căreia se află Poiana Narciselor.

Legenda spune că narcisele au luat naștere pe mormântul tânărului Narcis, un bărbat frumos din mitologia greacă, indrăgostit de propriul chip. Deși era înconjurat de dragostea și admirația celor care îl întâlneau, Narcis rămânea indiferent la atențiile și propunerile amoroase. De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebunește nimfa Echo, însă și ea a fost respinsă și s-a stins de durere, văzând că dragostea ei nu era împărtășită. Nemesis hotărăște să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să își vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă.

Rezervatie botanică are o suprafața de 3 ha și cuprinde 164 de specii de plante împreună cu care crește și se dezvoltă în condiții optime narcisa (Narcissus stelaris). Numărul de exemplare pe metrul pătrat variază între 20 si 100.

Poiana Narciselor s-a dezvoltat datorită solului pozdolic favorabil creșterii și intreținerii acestui tip de flori. Zona nu este foarte umbroasă, acest lucru favorizând pătrunderea razelor soarelui cât mai aproape de sol.

În această zonă au fost identificate mai multe specii de plante (ce conferă zonei un aspect peisagistic deodebit), printre care se află: narcisa (Narcissus stellaris), piciorul cocoșului (Ranunculus repens), bulbucul (Caltha palustris), floarea-cucului (Lychnis flos-cuculi), stupitu cucului (Cardamine pratensis), calcea calului (Caltha palustris), iarba-câmpului (Agrostis stolonifera), spetează (Juncus effusus), pipirig (Juncus efussus), firuță (Poa pratensis), păiuș roșu (Festuca rubra) sau rogoz (cu specii de: Carex brizoides și Carex lasiocarpa).

Perioada optimă de vizitare a acestei locații este în lunile aprilie și mai, astfel încât florile să poată fi admirate în adevărata lor splendoare și pentru a putea simți mirosul lor îmbietor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare