Poliția locală primește girofar albastru și dreptul de a amenda utilizatorii de trotinete electrice

SCHIMBĂRI. Legislația rutieră din România se pregătește să se adapteze la noile realități ale traficului urban și ale forțelor de ordine locale. Într-un efort de a îmbunătăți siguranța în trafic și de a aborda problemele generate de utilizarea tot mai extinsă a trotinetelor electrice, poliția locală va obține dreptul de a utiliza semnale speciale de avertizare și va putea aplica sancțiuni pentru încălcările rutiere pe trotinetele electrice. Aceste măsuri sunt reglementate prin două proiecte legislative recent adoptate de senatori și care urmează să fie dezbatute și votate de către deputați.

Una dintre modificările semnificative aduse de aceste proiecte legislative este introducerea dreptului pentru autovehiculele poliției locale, Serviciului de Informații Externe (SIE) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) de a utiliza semnale speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră. Aceste semnale speciale au rolul de a obliga participanții la trafic să acorde prioritate de trecere acestor vehicule, sporind astfel eficacitatea intervenției acestora în situații de urgență sau de supraveghere a traficului.

O altă schimbare importantă constă în extinderea atribuțiilor poliției locale în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor pentru încălcările rutiere. În prezent, poliția locală se ocupă cu constatarea și sancționarea neregulilor comise de pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Proiectul de lege propune ca poliția locală să aibă dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni și pentru încălcările normelor rutiere comise de către utilizatorii de trotinete electrice.

Inițiatorii proiectului subliniază pericolul la care sunt expuși pietonii și numărul mare de accidente rutiere produse din cauza utilizării trotinetelor electrice, în special din cauza nerespectării normelor legale. Aceștia consideră că este necesară adaptarea legislației pentru a reglementa mai clar aceste aspecte și pentru a contribui la creșterea siguranței în trafic.

Schimbările legislative propuse vor permite poliției locale să utilizeze semnale speciale de avertizare pentru prioritate de trecere, sporind eficacitatea intervențiilor acestora în situații de urgență. De asemenea, aceste modificări vor extinde atribuțiile poliției locale în aplicarea sancțiunilor pentru încălcările rutiere comise de utilizatorii de trotinete electrice, contribuind astfel la creșterea siguranței în trafic și la asigurarea unui mediu mai ordonat în zonele urbane. Proiectele legislative au fost adoptate de senatori și urmează să fie supuse dezbaterii și votului de către deputați pentru a deveni legi în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare