Poliţiştii de Frontieră a salvat 79 de migranţi în misiunea Frontex pe Marea Mediterană

EMIGRAȚIE. Într-o operațiune de salvare remarcabilă, polițiștii de frontieră români, aflați în misiune Frontex pe Marea Mediterană, au salvat 79 de migranți de pe o barcă aflată în derivă la sud de Lampedusa, a informat joi Garda de Coastă.

Conform sursei citate, polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 3064 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune în Italia în cadrul Operațiunii Maritime Comune Themis 2024, coordonată de Agenția Frontex, au interceptat o barcă de mici dimensiuni din lemn în apele Mării Mediterane. Barca, aflată în zona economică exclusivă, la sud de Lampedusa, era supraîncărcată cu migranți și nu avea pavilion.

În seara zilei de 30 iunie 2024, polițiștii de frontieră de la bordul navei MAI 3064 au fost informați de către echipajul unui elicopter italian de supraveghere despre existența unei posibile ținte la aproximativ 12 mile marine sud de Lampedusa. Imediat, nava românească s-a îndreptat spre zona semnalată și a interceptat pescadorul din lemn, supraîncărcat cu migranți.

Din cauza condițiilor hidro-meteorologice nefavorabile, s-a luat decizia transbordării tuturor celor 79 de persoane pe nava poliției de frontieră române, deși capacitatea acesteia a fost de asemenea depășită. Printre cei salvați se aflau 70 de bărbați, cinci femei și patru copii, provenind din Egipt, Pakistan și Siria.

Operațiunea de salvare, desfășurată pe timp de noapte și în condiții dificile, a durat mai multe ore. Persoanele salvate, epuizate de călătoria periculoasă, au fost aduse în port și preluate de către autoritățile italiene, care au demarat procedurile specifice în astfel de situații. După finalizarea acțiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 3064 ‘Kewatec’, cu un echipaj format din opt polițiști de frontieră, și-a reluat misiunea în cadrul operațiunii Frontex.

Nava de patrulare a Poliției de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare și salvare în Marea Mediterană. Obiectivul principal al operațiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și căutarea și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare