UPDATE – POLUARE – O tonă de ulei de transformator de la Termocentrala Iernut, deversată accidental în râul Mureș de o unitate Romgaz

INCIDENT DE MEDIU. În cursul zilei de vineri, 13 aprilie, în jurul prânzului, bazinul unui transformator de ulei de la Termocentrala Iernut al Societății Naționale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA s-a fisurat și aproximativ o tonă de ulei s-a deversat în râul Mureș. Societatea nu a anunțat autoritățile de incidentul de mediu, astfel că acestea nu au putut monta în timp util digurile absorbante.

 

Conform specialiștilor de la Apele Române, au fost ancorate două baraje de acest tip (unul în zona Luduş-Gheja şi altul în Teiuș – judeţul Alba), iar directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Cristian Bratanovici, citat de agenția națională de presă Agerpres, a subliniat că incidentul a fost semnalat la Dispeceratul 112 de un pescar, iar echipele de intervenție au ajuns la Iernut după ora 13,30, sistând evacuarea termocentralei.

 

Lucian Goga

Din cauza faptului că societatea nu a anunțat imediat incidentul – conform procedurilor, ceea ce e încadrat la contravenție – și a debitului mare al râului Mureş, viteza de dispersie şi de deplasare a uleiului de transformator deversat a fost mare. Prefectul Lucian Goga a precizat că reprezentanții societății vinovate de cauzarea incidentului de mediu susțin că nu cunosc cantitatea de ulei de transformator deversată în râul Mureș. Garda de Mediu va aplica amenzi pentru neanunțarea incidentului și pentru deversarea de vineri.

 

UPDATE – Dacă în județul Mureș, prefectul Lucian Goga nu a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru că a aflat de accidentul ecologic la șase ore de la producerea acestuia, Romgaz neinformând autoritățile în privința incidentului, în Alba, prefectul Emil Hălălai a dispus și astăzi, la orele prânzului, organizarea unei ședințe extraordinare a CJSU Alba.

 

Printre măsurile imediate ce se vor lua pentru gestionarea situaţiei este și realizarea celui de al doilea baraj absorbant, în zona localităţii Şibot, pentru preluarea parţială a petelor de ulei mineral. Acest baraj va fi montat și deservit de o echipă de intervenţie comună, formată din personal din cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor, Administraţiei Bazinală Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şibot.

 

Măsurile stabilite pentru remedierea situaţiei create de deversarea unei mari cantități de ulei de transformator de la Termocentrala Iernut continuă pe teritoriul judeţelor Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad până la remedierea situaţiei create pe râul Mureş.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare