Postul intermitent – o modalitate populară de alimentație cu beneficii pentru sănătate

SĂNĂTATE. În ultimii ani, postul intermitent a câștigat o popularitate în creștere datorită studiilor care susțin numeroasele beneficii pe care acest stil de alimentație le aduce organismului nostru. Antrenorul vedetelor, Alexander Florescu, a oferit o perspectivă exclusivă pentru FANATIK cu privire la cum putem implementa postul intermitent în viața noastră de zi cu zi.
Postul intermitent reprezintă o metodă de alimentație care alternă între perioade de mâncare și perioade de post, cu scopul de a aduce beneficii sănătății și de a controla greutatea. În timpul perioadelor de post, se evită consumul de alimente solide sau lichide cu calorii, dar se permite consumul de apă, ceai sau cafea fără zahăr. Această abordare poate fi adaptată în funcție de preferințe și obiective individuale.
“Postul intermitent modifică funcționarea celulelor, genelor și hormonilor. Corpul nostru inițiază procese importante de reparare la nivel celular și de reglare a nivelului hormonilor, ceea ce face ca grăsimile depozitate să fie mai accesibile. În timpul postului de 16 ore, corpul poate intra în procesul cunoscut sub numele de autofagie, prin care distruge celulele vechi sau deteriorate din organism. Autofagia reciclează celulele, ajutând la reducerea inflamației și la prevenirea bolilor”, a declarat Alexander Florescu.
Unul dintre avantajele postului intermitent este că poate ajuta la reducerea greutății corporale și îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemenea, acest tip de post poate stimula autoreglarea celulelor și poate avea efecte antiinflamatorii. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că postul nu este potrivit pentru toată lumea.
“Din perspectiva pierderii în greutate, postul intermitent de tipul 14/10 sau 16/8 poate duce la o scădere în greutate de aproximativ 2-6 kilograme pe lună, însoțită de o reducere a centimetrilor și o creștere a nivelului de energie și a funcției creierului. Cu toate acestea, postul intermitent nu este recomandat pentru toți. Persoanele supraponderale sau cele cu antecedente de tulburări alimentare ar trebui să discute cu un medic nutriționist înainte de a încerca postul intermitent, deoarece poate fi dăunător în aceste cazuri. De asemenea, există dovezi că postul intermitent poate să nu fie la fel de benefic pentru femei ca pentru bărbați. Femeile ar trebui să fie atente și să limiteze postul la maximum 14 ore, deoarece acesta poate afecta ciclul menstrual și crește riscul de anxietate și depresie. În cazul bărbaților fără contraindicații, postul poate fi ținut până la 16 ore”, a mai adăugat antrenorul vedetelor.
Există diverse tipuri de post intermitent, care pot fi adoptate în funcție de preferințe. Un exemplu este postul zilnic de 16/8, în care o persoană mănâncă într-o fereastră de 8 ore și se abține de la mâncare timp de 16 ore. În cadrul acestor ferestre, se recomandă consumul de maximum 500 de calorii. Este important să ținem cont de nevoile individuale și să consultăm un specialist înainte de a adopta această practică.
“Această tehnică implică planificarea momentelor în care vom consuma caloriile pe parcursul întregii zile și, implicit, planificarea momentelor de post (fasting). Multe persoane aleg să înceapă intervalul de mâncare aproape de prânz, astfel încât intervalul de post să coincidă cu orele de somn. Postul ar trebui ținut o dată la două zile, iar în fiecare zi de post nu trebuie consumate mai mult de 500 de calorii. Scopul postului intermitent este să dezvoltăm un nou stil alimentar, să pierdem în greutate fără efectul yo-yo și să ne simțim mai bine în corpul nostru”, a concluzionat Alexander Florescu.