POVEȘTI PICTATE CU ACUL – Arta naivă a lui Orbán Irén, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș

EXPOZIȚIE. Vineri, 13 august 2021, de la ora 13.00, în curtea interioară a Secției de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș (localizat în Piața Trandafirilor, nr. 11), are loc vernisajul expoziția personală de artă naivă Orbán Irén, „Povești pictate cu acul” – expoziția va fi amplasată la etajul 1, în continuarea expoziției permanente „Târgurile mureșene și lumea rurală”, și poate fi vizitată în perioada 13-31 august 2021.

 

Orbán Irén s-a născut în satul mureșean Văleni, în 7 ianuarie 1933. S-a mutat în Târgu Mureș în 1968, unde a lucrat la Muzeul Județean Mureș ca supraveghetor. A început să brodeze la începutul anilor 70, având ca instructor pe Bandi Dezső, un artist plastic, instructor de artă populară recunoscut pentru activitatea depusă.

 

Artista Orbán Irén a abordat arta ei în două tehnici: pictura în ulei şi tapiseria prin coasere. A fost distinsă cu premiul EMKE și premiul Vámszer Géza. Este membru al școlii de pictură Tokaj și al Asociației de Artă Populară Duna-Tisza köz. Temele abordate: mersul la biserică, munca la câmp, descălecarea Regelui şi momentul creştinării.

 

Prin lucrările ei putem cunoaște lumea satului și obiceiurile populare pe Valea Nirajului. Lucrările ei sunt compuse în 4-5 registre, lucrate cu multă ştiinţă. A tratat nunta şi momentul trist de trecere în altă lume. În lucrările ei, bine gândite şi realizate, apare și  munca pe câmp, cositul, adunatul fânului şi transportul lui. De asemenea sărbătorile sunt bine reprezentate cu jocul, masa festivă și muzicanţii.

 

Artista este una din cele mai importante din domeniu, lucrează cu multă expresivitate şi cunoaştere. Orbán Irén folosește acul, firul de lână și pânza pentru a crea covoarele ei, care ne povestesc despre lumea satului.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare