PREMIERĂ – AU REUȘIT, DIN NOU – Al doilea transplant de cord din anul 2021 în România, a doua reușită a echipei medicului mureșean Horațiu Suciu

AL DOILEA TRANSPLANT DE CORD DIN 2021. În zorii zilei de sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 5.25, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, echipa condusă de medicul mureșean prof. dr. Horațiu Suciu a reușit cel de-al doilea transplant de cord din anul 2021 în România.

 

Este cel de-al doilea transplant cardiac din acest an. Receptorul este un pacient în vârstă de 60 de ani, din județul Botoșani, aflat pe lista de așteptare de peste 2 ani și aflat într-o stare clinică de insuficiență cardiacă în stadiu avansat. Operația a început la ora 5.25, iar intervenția a durat aproximativ 5 ore. A decurs fără probleme deosebite. Echipa noastră anticipează o evoluție postoperatorie favorabilă, a precizat, pentru msnews, prof. dr. Horațiu Suciu.

Prelevarea cordului a început în cursul nopţii, la ora 01.00, la Spitalul Judeţean din Arad, donatoarea fiind o femeie în vârstă de 31 de ani, cu stop cardiac resuscitat, din cauza unei aspirații traheo-bronhice – era în moarte cerebrală, în urma unui accident. Prelevarea a fost efectuată de o echipă de chirurgi de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș, condusa de dr. Radu Bălău, iar apoi cordul a fost transportat la Târgu Mureș pe calea aerului, cu un avion SMURD.

 

Primul transplant de cord din acest an în România (și primul de la declanșarea crizei pandemice), a fost realizat de aceeași echipă condusă de prof. dr. Horațiu Suciu, la IUBCvT Târgu Mureş, la 28 ianuarie 2021, receptorul cordului fiind un pacient în vârstă de 42 de ani din județul Sibiu.

 

Andrada VLAS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare