SAGA GUNOIULUI – Primăria Târgu Mureș a reintrodus în licitație salubrizarea, și-a scăzut pretențiile, dar oferă mai puțini bani: acum, 11,8 milioane de lei/an

0
337

SALUBRIZARE – TÂRGU MUREȘ. Primăria Târgu Mureș a reintrodus în licitație salubrizarea orașului, după ce făcu-se același lucru și în urmă cu o lună. De această dată contractul este mai mic, de “doar” 11,8 milioane de lei/an (exact: 11.827.085,61 lei/an – sumele din articol cuprind TVA), cu 4,9 milioane de lei mai puțin decât în urmă cu o lună.

 

Contractul oferit acum de municipalitatea Târgu Mureș este pe o durată de un an (în urmă cu o lună ofereau un contract cu durată de 2 ani, estimat la 16,7 milioane de lei/an, sumă care oricum era cu 44% mai mică decât valoarea contractului semnat de precendenta administrație, controlată de fostul edil Dorin Florea, cu Sylevy – acel contract era de 37,8 milioane de lei/an, din care Primăria plătea peste 19,75 milioane de lei, iar cetățenii, firmele și instituțiile, 18 milioane de lei).

 

Pentru ce vrea să plătească municipalitatea suma de 11,8 milioane de lei/an (adică aproape 1 milion de lei pe lună)? Pentru: golirea coșurilor de gunoi stradale, măturatul și aspiratul mecanizat și spălatul și stropirea mecanizate a căilor publice, curățarea canalelor pluviale/rigolelor (inclusiv a celor neamenajate), colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public și transportul și depozitarea deșeurilor rezultate.

 

Sigur, scăzând suma oferită, au scăzut și pretențiile Primăriei. Respectiv, a scăzut (semnificativ) numărul de utilaje (de la 19, la 11). Operatorul de salubritate trebuie să activeze cu minim 3 mașini pentru transportul deșeurilor stradale, 6 mașini pentru măturat/aspirat mecanic, spălat și stropire, o mașină pentru transportul cadavrelor animalelor de pe domeniul public și o mașină (de tonaj mic) pentru intervenții.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (prețul are o pondere în decizie de 90%, iar norma de poluare a autovehiculelor solicitate, de 10%). Ofertele se primesc până în 1 iulie 2021.

 

Despre promisiunea lui Soós: baliverne

 

O subliniere fără legătură cu subiectul: în martie 2021, edilul Soós Zoltán anunța public că un serviciu al Primăriei (nou-creata Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană, despre care ne-a spus că se va metamorfoza din Serviciul de Administrare a Serelor şi Spaţiilor Verzi) va face curățenia stradală din Târgu Mureș și că în acest fel vor fi economisiți aproximativ 600.000 de lei pe lună (adică peste 7 milioane de lei/an).

 

Sigur, calcul lui Soós nu era bazat pe nimic din realitatea economică/fiscală, dar nu de asta v-am reamintit promisiunea, ci pentru a sublinia că a făcut-o fără nicio acoperire. La doar câteva zile după cugetarea în public și cu voce tare, a introdus serviciul în licitație. Apoi după încă o lună a zis că o să negocieze direct cu operatorii, apoi după încă o săptămână l-a reintrodus în licitație pentru a găsi un operator… Am scris asta pentru cei care mai speră în economia aceea de 600.000 de lei/lună.

 

Bine, acum să vedem cât a plătit în ultimul cincinal 🙂 administrația din pușculița orașului pentru salubritate.

 

Cum a dospit prețul la salubrizare în Târgu Mureș

 

msnews deține documente oficiale (asumate de la cel mai înalt nivel al administrației publice locale) pentru toate sumele/datele/informațiile cuprinse în prezenta scriere. Analizând sumele din contractele care vizează serviciul de salubritate din municipiul Târgu Mureș, am sesizat că în ultimii ani aceastea au crescut exponențial, deși orașul a fost din ce mai mai puțin curat (expresia este un substituent realtiv elegant pentru nasurile subțiri care s-ar putea strâmba în fața expresiei mai apropiate de realitate: în multe momente, jegos). Iată sumele…

 

În perioada 2016-2020, Primăria Târgu Mureș a plătit în fiecare an din ce în ce mai mult pentru salubritate: 13.471.291 lei (2016); 13.911.749,80 lei (2017); 15.206.633,77 lei (2018); 16.316.718,57 lei (2019); 19.757.594,64 de lei (2020). Procentual, în ultimii 5 ani prețul salubrizării în oraș a crescut cu aproape 33%. Adică cu o treime!

 

Simplificat (pentru o mai bună înțelegere), în perioada 2016-2020 (5 ani), Primăria Târgu Mureș a plătit exclusiv pentru salubrizarea orașului (pe lângă banii plătiți de cetățeni, firme și instituții) suma totală de 78,6 milioane de lei (peste 16,9 milioane de euro, la media BNR a perioadei), adică o medie generoasă de 3,4 milioane de euro pe an (pentru comparație: în municipiul de reședință al Maramureșului, comparabil ca populație cu Târgu Mureș, dar mai întins, se plătește sub 2 milioane de euro/an – și e evident mai curat: toate tomberoanele se golesc cel puțin o dată pe zi, față de Târgu Mureș unde asta se întâmplă doar în zona centrală).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ