Premiile Eco-nomie pentru comunitatea ta: recunoașterea liceelor pentru sustenabilitate și mediu

ECO-ECONOMIE. Zece licee din România au fost premiate pentru implicarea lor în acțiuni de sustenabilitate și protecția mediului în cadrul proiectului „Eco-nomie pentru comunitatea ta”, derulat de Junior Achievement (JA) România și Raiffeisen Bank. Acest proiect își propune să crească nivelul de conștientizare în rândul elevilor cu privire la problemele de mediu specifice comunităților lor.

Prima etapă: educație și conștientizare
În prima etapă a proiectului, 169 de licee din 96 de localități au utilizat resursele educaționale disponibile pe platforma JA Learn în activitățile de clasă. Peste 6.280 de elevi au participat la studii de caz și exerciții de lucru în echipă, dezvoltându-și o mai bună înțelegere a conceptelor și principiilor sustenabilității, precum ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică și economia verde.

A doua etapă: acțiuni în comunitate
Dintre aceste licee, 28 au trecut la a doua etapă a proiectului, care a implicat derularea unor acțiuni de informare a membrilor comunității despre utilizarea responsabilă a resurselor de mediu și planificarea unor acțiuni viitoare. Organizată sub formă de competiție, această etapă a testat capacitatea elevilor de a propune soluții pentru problemele de mediu și de a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor.

Proiecte câștigătoare
Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara a fost desemnat câștigător pentru proiectul său inovativ de utilizare a upcycling-ului pentru articole de îmbrăcăminte și consiliere în utilizarea acestora, ca metode de combatere a fenomenelor de fast fashion și bullying vestimentar. Echipa formată din elevi și un profesor coordonator a fost premiată la finala organizată la sfârșitul lunii mai la sediul central Raiffeisen Bank, unde au participat 20 de echipe din întreaga țară.

Alte nouă proiecte din licee din București și alte localități au fost premiate pentru relevanța acțiunilor propuse, precum reciclarea creativă, amenajarea dendrobotanică a spațiilor din jurul liceelor și protejarea habitatelor și biodiversității comunitare.

Sprijin financiar și recunoaștere
Cele 10 licee premiate vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru derularea unor acțiuni ce contribuie la gestionarea responsabilă a resurselor în cadrul școlii sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

„Suntem alături de Junior Achievement România de 14 ani, iar prin Eco-nomie pentru comunitatea ta, ne-am bucurat să susținem o inițiativă care și-a propus să încurajeze liceenii să adopte atitudini responsabile față de mediu”, a declarat Bogdan Popa, vicepreședinte Operațiuni & IT, Raiffeisen Bank România.

Impactul Parteneriatului
Lansat în 2010, parteneriatul dintre Raiffeisen Bank România și JA România a oferit până acum activități, resurse și kituri educaționale gratuite pentru dezvoltarea abilităților de planificare financiară pentru 310.000 de elevi și peste 7.700 de profesori. În plus, 42 de licee au beneficiat de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare și acces la educație online.

Junior Achievement România, organizație nonprofit fondată în 1993 și parte a JA Worldwide USA și JA Europe, este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară și de dezvoltare personală. Programele sale sunt urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume.

Raiffeisen Bank deservește în România peste 2,2 milioane de clienți, atât persoane fizice, cât și juridice, consolidându-și astfel rolul de partener de încredere în educația pentru sustenabilitate și dezvoltare durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare