Președinta Republicii Moldova a semnat legea privind limba română

DECIZIE. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat o lege care face din “română” denumirea oficială a limbii vorbite în fosta republică sovietică.
Limba a fost redenumită “moldovenească” în perioada sovietică pentru a păstra o identitate separată de cea română, deși limbile sunt identice.
Sovieticii doreau să suprime orice inițiativă de reunificare între vecini, care au fost aceeași țară până în 1940, și să creeze o identitate distinctă. Limba a folosit chiar și alfabetul chirilic și nu cel latin.
La începutul acestei luni, parlamentul a votat pentru a schimba în cele din urmă numele limbii în limba română, ca parte a demersurilor de a dezvolta legăturile cu Europa și de a se îndepărta de orbita sovietică.
Ca un semn al tensiunilor politice legate de această mișcare, au avut loc discuții aprinse, iar legislatorii pro-ruși au părăsit ședința pentru a protesta împotriva acestei schimbări. Opoziția intenționează să conteste decizia la Curtea Constituțională.
După ce a semnat miercuri legea, Sandu a declarat că aceasta confirmă “adevărul istoric și irefutabil: limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și iubim acest pământ“, a scris ea pe Facebook.
Sandu a susținut că redenumirea limbii moldovenești în limba română va “uni societatea“.