Scumpirile locuințelor din ultimii ani îi împing tot mai mult pe români spre chirie

STUDIU. Realitatea imobiliară este una destul de necruțătoarea: locuințele din România s-au scumpit semnificativ, dobânzile la credite pare că vor rămâne ridicate pentru perioada următoare, iar inflația continuă și ea să crească. În lumina acestor schimbări nevaforabile, românii încep să fie tot mai interesați de închirierea locuinței, cel puțin până când situația pe piața imobiliară se va stabiliza.
Potrivit celui mai recent studiu publicat de compania de consultanță imobiliară Colliers, prețurile locuințelor au crescut, din 2015 și până în 2021, în medie cu 38% la nivelul Uniunii Europene. România a înregistrat o scumpire de 34%, cea mai mică din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), comparativ cu celelalte cinci economii majore ale Ungariei (+108%), Cehiei (+84%), Slovaciei (+54%), Bulgariei (+49%) și Poloniei (+48%),
Potrivit companiei de consultanță imobiliară, la nivelul Bucureștiului și al orașelor mari, creșterea prețurilor a fost însă mult mai mare decât media națională. Cum nivelul inflației se menține ridicat, depășind 15% în luna februarie, dobânzile vor rămâne mari o perioadă de timp, iar creditarea va fi mai puțin accesibilă, închirierea unei locuințe devine o opțiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendință atrage atenția marilor investitori, subliniază consultanții Colliers.