Președintele Iohannis despre aderarea României la Schengen: Dacă nu pe 8 decembrie, cu siguranță mai târziu

SCHENGEN. “Există posibilitatea ca această decizie privind aderarea României la Schengen, să fie amânată cu o lună sau două” până când toate întrebările altor state, precum Austria, Olanda sau Suedia, vor primi răspunsuri clare, a declarat președintele României, Klaus Iohannis ieri la Riga.

Termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, a subliniat el.

Președintele Iohannis a subliniat iminenta încetare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – un obstacol invocat de unele dintre statele care refuză aderarea României la asociația fără vameși – și a amintit, de asemenea, concluziile pozitive anunțate de misiunea de inspecție suplimentară trimisă de Olanda și alte țări pentru a verifica gradul de pregătire a României pentru aderarea la Schengen.

Comisia Europeană a publicat, ieri 23 noiembrie, raportul noii misiuni de evaluare privind aderarea României la Schengen, realizată de experți din Olanda și alte țări.

Raportul misiunii de evaluare este similar cu cel al misiunii precedente și este favorabil României și Bulgariei, arătând că “România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ului Schengen în integralitatea sa”.

Experții olandezi au fost invitați de guvernul român după ce premierul Mark Rutte a declarat că misiunea inițială de evaluare a Comisiei Europene a fost incompletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare