Csomortányi István și Pálosi Csaba

PRESIUNE – PPMT avertizează UDMR: dacă nu colaborează, înscriu candidați proprii în alegerile locale din Târgu Mureș

ANALIZA UNUI FAPT. Informația conform căreia vicepreşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Pálosi Csaba, s-ar putea înscrie în cursa pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș a devenit publică. Peste aspectele electorale (considerăm că trebuie schimbat ceva în administrația orașului), trebuie reținut, cu precădere, advertismentul îndreptat direct către principala formațiune a minorității maghiare, UDMR. Pentru că anunțul lui Pálosi asta este, de fapt, și liderul PPMT nici măcar nu l-a ascuns.

 

Posibilitatea ca PPMT să aibă propriul candidat la Primăria Târgu Mureş are ca principal argument lipsa unei oferte a UDMR de a susține un candidat comun. Decizia UDMR de a anunța încă din septembrie 2019 propriul candidat pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ, în persoana arheologului Soós Zoltán (directorul Muzeului Judeţean Mureş), fiind privită de celelalte partide ale minorității maghiare, PPMT și PCM, ca fiind una făcută de pe poziții de forță, în contextul în care la precedentele alegeri, UDMR a respectat ordinul de la Budapesta și a organizat prealegeri maghiare (în octombrie 2015) și abia apoi l-a aruncat în lupta electorală de Soós (ales cu peste 62% din voturile celor trei entități politice maghiare).

 

Numai că, în 2016, decizia ca Soós să candideze ca independent, susținut (scriptic) de UDMR, PPMT, PCM nu a fost una câștigătoare, candidatul coaliţiei trilaterale maghiare pierzând alegerile în fața tutankamonicului Dorin Florea (primar de Târgu Mureș în perioada 2000-2020).

 

Chiar dacă Soós a pierdut strâns lupta (la 1.705 voturi), eșecul nu este dădător de speranță, nu pentru că în istorie locul 2 nu se premiază, ci mai ales al scorului electoral (candidatul independent fiind votat de 25.557 de alegători) și al situației existente la momentul alegerilor din 2016, când Florea se afla la cel mai redus nivel al popularității (argument, rezultatul final obținut: 27.262 de voturi, suficient însă pentru a învinge un candidat susținut doar de fațadă de comunitatea politică maghiară locală).

 

Totuși, UDMR nu a găsit o altă soluție nici pentru 2020 și a ales să crediteze în continuare perdantul din 2016. De data aceasta, însă, UDMR nici nu s-a mai ostenit să organizeze prealegerile maghiare (cu partenerii sugerați de la Budapesta, PPMT și PCM) și a decretat candidatul cu de la sine putere, din postura de principală forță a minorității pe care o reprezintă.

 

Nici măcar după acest gest public, UDMR nu a căutat o soluție de a pacifica orgoliile rănite ale PPMT și PCM, așa că PPMT a transmis prin portavocea Pálosi că se ia în calcul candidatura sa la funcția de primar de Târgu Mureș. Sigur, Pálosi n-are nicio șansă de victorie, știe și el asta, pentru că e un om onest, însă avertismentul este pur balcanic: dacă nu ne băgați în seamă (și în jocul unor liste comune pentru forurile deliberative), vă rupem din voturile comunității (care nici măcar acestea nu asigură victoria, vezi rezultatul din 2016).

 

Asta își dorește, de fapt, PPMT și PCM: listă comună de candidați, oferind în schimb susținere scriptică pentru candidatul comun la funcția de primar în Târgu Mureș. A anunțat-o și președintele PPMT, bihoreanul Csomortányi István, o anunță acum și vicepreședintele Pálosi, aruncând întrebarea în curtea UDMR-ului controlat de Péter Ferenc (administrativ, președintele Consiliului Județean Mureș).

 

Cât despre voturile pe care le pot atrage cu un candidat unic, politicienii maghiari se pitesc după recitarea fără substanță a ultimului recensământ oficial (cel din 2011), conform căruia în Târgu Mureș 44,1% din populație este de etnie maghiară, adică 59.281 de oameni.

 

Rațional, în statistica prezumtivă ar trebui incluși exclusiv cei care au și drept de vot și intenția de a merge la vot, dar, mai ales, numărul potențial al votanților pentru candidatul unic ar trebui să țină seama și de populația actuală a maghiarilor din Târgu Mureș. Poate așa ar conștientiza și public că potențialul maxim al numărului de voturi se învârte în jurul a 33.000-34.000 de voturi.

 

Dacă vor, dacă nu, se pot minți în continuare că pot coaliza spre 60.000 de voturi, dar asta ar fi doar o altă poveste perdantă din nou. Rămânem însă la concluzia scrierii: o potențială candidatură a PPMT (sau PCM) la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș este una cu deznodământ anticipat, adică pierzătoare, iar anunțul privind această variantă a fost făcut ca presiune politică pentru includerea celor două mici partide ale etnicilor maghiari pe marea listă a consilierilor (locali și județeni) ai UDMR.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare