Presiuni asupra UE pentru a lua măsuri împotriva Germaniei care suprataxează gazele din depozitele sale

ECONOMIE. Patru state din Europa Centrală își intensifică presiunile asupra Uniunii Europene pentru a lua măsuri împotriva Germaniei, care percepe tarife suplimentare la tranzacțiile transfrontaliere cu gaze. Această decizie a Berlinului, considerată nedreaptă de Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia, face ca achiziționarea de gaze non-rusești să fie mai costisitoare, subminând astfel eforturile acestor țări de a-și asigura securitatea energetică.

Suprataxa aplicată de Germania își are originile în criza energetică din 2022, când Moscova a redus livrările de gaze către Europa. În încercarea de a recupera miliardele de euro cheltuite pentru a-și umple rapid depozitele cu gaze non-rusești, Berlinul a introdus această taxă suplimentară. În prezent, aceste costuri suplimentare sunt resimțite de țările care tranzitează gaze prin Germania, afectându-le negativ eforturile de a se îndepărta de dependența de gazele rusești.

Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia susțin că aceste tarife suplimentare le prejudiciază eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze. Într-un document comun, cele patru țări solicită Comisiei Europene să acționeze ferm împotriva acestor practici. „Împreună cu programata încetare a tranzitului gazelor rusești via Ucraina, la finele acestui an, taxa va reduce în mod semnificativ securitatea aprovizionării întregii regiuni CEE (Europa Centrală și de Est)”, se arată în documentul citat de Reuters.

Executivul comunitar pregătește o acțiune în justiție împotriva Germaniei, acuzând că aceste tarife încalcă normele pieței unice europene. Cu toate acestea, procesul nu a fost încă demarat, potrivit unor surse apropiate dosarului. Miniștrii europeni ai Energiei și Comisia Europeană urmează să discute aceste tarife la o reuniune programată să aibă loc joi la Bruxelles.

Pe de altă parte, Ministerul german al Economiei susține că taxa este non-discriminatorie și subliniază că alte state UE au beneficiat de pe urma faptului că Germania și-a umplut rapid depozitele de gaze, cele mai mari din blocul comunitar, în timpul crizei energetice.

Austria și Ungaria, care sunt încă puternic dependente de gazele rusești, au dificultăți în diversificarea surselor de aprovizionare. În luna februarie, ministrul austriac al Energiei a menționat dificultățile în diversificarea surselor și a adăugat că se analizează posibilitatea terminării contractului pe termen lung de aprovizionare cu gaze pe care grupul energetic austriac OMV îl are cu Rusia.

În concluzie, situația tensionată privind tarifele suplimentare percepute de Germania la tranzacțiile transfrontaliere cu gaze continuă să fie un subiect sensibil în cadrul UE. Țările din Europa Centrală cer acțiuni concrete din partea Comisiei Europene pentru a asigura respectarea normelor pieței unice și pentru a proteja securitatea energetică a regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare